Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина

Четврта седница Еко-одбора, еко-мотивисани основци Основне школе „Димитрије Туцовић“ у Чајетини

Кроз презентацију мр Зорице Милосављевић, координаторке Еко-школе, присутни су се подсетили свих реализованих активности од септембра до данас, са акцентом на дешавањима у периоду између две седнице. У том периоду обележен је Светски дан образовања у области животне средине, приредбом у школи на Златибору и интердисциплинарним пројектним часом секција (Еколошке- нижих и виших, Рецитаторске, Руске, Енглеске, Француске). Такође, ученици школе на Златибору су постигли веома запажене резултате у ВИП Еко-квизу, где су у првом кругу такмичења освојили прво место, док су у другом, републичком кругу освојили друго место. Такмичили су се у укупно у опсегу од 25 школа, а припремали са својом наставницом биологије Снежаном Тучић. У оквиру Вип Еко-репортера ученици тренутно прикупљају своје радове како би учествовали на овом конкурсу, писаном речју, фотографијом, кратким видео записом. Традиционално је расписан и креативни Тетра Пак конкурс и школа је активно укључена у исти.

Предавање поводом обележавања Међународног дана енергетске ефикасности одржали су запослени у Специајлној болници „Чигота“ на Златибору, Нада Милошевић и Предраг Марић. Овом приликом истакли су значај соларне енергије коју у овој установи користе за претварање у топлотну енергију и тако загревају санитарну воду и воду у базену. „Чигота“ је пример добре праксе, јер је иSскористила преко 2000 сунчаних сати које одликују Златибор. Присутнима је у сликама представљен цео систем и објашњено његово функционисање, са предлозима како се може прилагодити различитим објектима. Представници Специјалне болнице истакли су да је уштеда знатна, а да је животна средина у многоме сачувана и еколошки препорођена, јер је овај објекат, према првобитном пројекту, за грејање користио мазут. Позвали су све присутне на сарадњу уз обећења да ће радо помоћи у организацији представљања и предавања о соларним колекторима.

Седница се завршила у духу планова за обележавање наредних еко-мотивисаних дана. Школа ће се традиционално придружити акцији  „Сат за нашу планету“, а планирано је обележавање Светског дана шума излетом до локалитета „Три стабла црног бора“ у златиборском селу Доброселица, као и Светског дана вода, и Међународног дана планете Земље.

Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта