Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина

 

ЧЕТВРТА СЕДНИЦА ЕКО-ОДБОРА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „ДИМИТРИЈЕ ТУЦОВИЋ“

У уторак, 7.4.2015.године са почетком у 11.15 часова у Основној школи „Димитрије Туцовић“ у Чајетини, одржана је четврта седница Еко-одбора.
Седници је присуствовао велики број чланова, а разговарало се о реализованим активностима и онима које ће бити спроведене у будућем периоду.

У периоду између треће и четврте седнице Еко-одбора реализоване су следеће активности:

  • Реализована је обука о примарној селекцији отпадa у нижим разредима у школи. Обуци су присуствовали и учитељи. Обуку је реализовала мр Зорица Милосављевић, професорка биологије.                                                                                          
  • Расписана су два конкурса. Први је расписала компанија Тетра Пак, а захтеви конкурса су да ученици направе креативне радове од употребљене Татра Пак амбалаже, или да напишу чланак на тему „Животни циклус Тетра Пак амбалаже“. Ученици на различитим часовима израђују предмете и пишу текстове. Мр Зорица Милосављевић је напоменула да су деца прилично стимулисана и да активно раде.

Други конкурс расписала је школа „Димитрије Туцовић“. У питању је ликовно-литерарни конкурс на тему „Очување планете Земље“, а најбољи радови биће награђени приликом обележавања Дана планете Земље.

  • Како би се ширила еколошка свест коју промовише школа као релевантна институција одржана је обука о примарној селекцији отпада за пенѕионере у Клубу пензионера у Чајетини. Обуци је присуствовао велики број пензионера. Обуку је реализовала мр Зорица Милосављевић. Након тога, предсатвљен је и рад Еко-школе у ОШ „Димитрије Туцовић“ у Чајетини. Рад је предсатвила Јагода Јеремић, члан Еко-одбора.
  • Планом Еко-школе предвиђена је сарадња са основним школама на територији општине Чајетина. Први корак у реализацији била је посета Основној школи „Миливоје Боровић“  у Мачкату. Школу су, у име чланова Еко-одбора ОШ „Димитрије Туцовић“, посетиле директорка Милка Васиљевић, координаторка Еко-школе мр Зорица Милосављевић и члан Еко-одбора Јагода Јеремић. Мр Зорица Милосављевић је представила реализоване активности. ОШ „Миливоје Боровић“ у Мачкату се од ове године укључила у међународни програм Еко-школе, и планирано је покретање електронског еколошког часописа, па је присутнима упућен позив да шаљу радове ученика, у области екологије. Такође је било значајно и присуство директорке ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ у Сирогојну , јер је договорено да се одржи еколошко општинско такмичење крајем школске године.
  • Основна школа „Димитрије Туцовић „ у Чајетини традиционално се прикључила акцији „Сат за нашу планету“, већ другу годину заредом. Нешто више о акцији рекла је наставница српског језика Јагода Јеремић. Скроман програм припремили су чланови Еколошке секције, Рецитаторске секције, Секције енглеског језика и хора, а чули су се и звуци гитаре и познате мелодије које је на синтисајзеру  извео ученик трећег разреда.
  • Израђен је лифлет о раду Еко-школе, који су присутни имали прилику да погледају. Његово штамање омогућило је Удружење грађана „Еколошко удружење Златни бор“, чија је председница др Зора Вермезовић, педијатар.

За наредни период предвиђено је обележавање Дана планете Земље, посета регионалној депонији „Дубоко“ и акција уређења Чајетине и Златибора у сарадњи са КЈП „Златибор“.
Значајно је што је школа оставрила сардњу са свим институцијама и удружењима на територији Општине, а од скоро јој подршку у еколошком раду пружа и РРА из Ужица.
Као пример добре сарадње са другим еколошки заинетресованим актерима, организовано је предавање поводом обележавања Светског дана здравља, 7.априла, које су реализовали лекари приправници Дома здравља у Чајетини, Мрија Кнежевић и Драги Кузељевић, иначе бивши ученици школе у Чајетини. Предавање се односило на здраве животне навике-храну, превнтивне прегледе, штетност дуванског дима, аерозагађење, болест прљавих руку.
Ученици и запослени, уз сарадњу и подршку представника локалних удружења и значајних институција, настављају своје еколошке кораке, потврђујући да су сертификат Међународне еко-школе и зелена застава стигли на праву адресу.

 

Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта