Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина

 

Светски дан образовања о заштити животне средине

Ученици Основне школе „Димитрије Туцовић“ у Чајетини су 25.јануара обележили Светски дан образовања о заштити животное средине, док су њихови другари у школи на Златибору овај датум обележили 26.јануара.
У школи у Чајетини датум је обележен на пројектном интердисциплинарном часу различитих секција. Ученица осмог разреда припремила је у оквиру наставе Историје реферат о развоју овог датума. Час је водила чланица Еколошке секције која је направила кратак осврт на еколошку традицију у овој школи. Чланови Секције „Француско позориште“ пренели су своје еколошке мисли у еко-паролама на француском језику, док су чланови Секције Енглеског језика рецитовали еколошке стихове о планети Земљи на енглеском језику. Једна ученица чланица Еколошке секције је кроз презентацију представила значај заштите животне средине, са освртом на врсте и начине загађења, као и на кораке који се предузимају да до њега не би дошло. Чланови Секције Руског језика су у скечу представили младе истраживаче и учење о природи. Овај час су стиховима о Златибору завичајног песника Михаила Ћуповића зачинили чланови Рецитаторске секције старијих разреда. Програм је занимљивим учинила и ученица која је написала причу о Тетра Пак амбалажи.
Екологија је омиљена и међу млађим ученицима. Ученици два одељења (другог и четвртог разреда) припремили су еколошку представу и рецитовали стихове које је написала њихова одељенска другарица. Чланови Еко-патроле нижих разреда су говорили стихове- „Приповедање о природи“.

Вредни и креативни у преношењу своје еколошке мисли били су и ученици школе на Златибору. Чланови Еколошке секције млађих и старијих разреда, Француске, енглеске,  Руске , Литерарне секције су припремили приредбу симболичног назива "Молба за минут ћутања"- за све оно што смо уништили на нашој планети.


Циљ обележавања овог датума јесте да се ојача еколошка свест у локалној заједници. Њу покрећу и преносе најмлађи-ученици, који имају позитиван и искрен утицај на своје окружење.
Светски дан образовања о заштити животное средине се обележава 26.јануара сваке године. Ученици Основне школе „Димитрије Туцовић“ из Чајетине су га обележили у оквиру Међународног пројекта Еко-школе, односно у оквиру Пројекта ВИП еко-мотивација.

Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта