Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина

СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЕ ХРАНЕ

Светски дан  здраве хране 16.10.  ове године је обележен под  слоганом: „Одрживи систем снабдевања храном – за безбедну храну и правилну исхрану”. За разлику од претходних деценија када су основни циљеви промоције правилне исхране били превенција и лечење гојазности и смањење броја гладних, ове године је акценат стављен на производњу, прераду и дистрибуцију хране.
Светски проблем је како произвести више хране на земљишту које је све мање, јер се градови неминовно шире. С друге стране органски произведена храна је све више на цени, али је ограничен број људи може себи приуштити. О томе је деци школе “Димитрије Туцовић“ говорила дијететичар-нутрициониста из СБ „Чигота“ Милица Цвијовић. Предавању су присуствовали руководилац еколошке секције Зорица Милосављевић и  чланови еколошке секције и еколошких патрола, који ће након одржаног предавања  у наредном периоду пренети знања својим друговима на часу одељењског старешине.

 

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ЗДРАВЕ ХРАНЕ НА ЗЛАТИБОРУ

1 - 4. разред

Поводом Светског дана здраве хране ОШ „Димитрије Туцовић“ на Златибору, у среду 14.10.2015.г. угостила је предаваче из Дома здравља - докторку Биљу и медицинску сестру Нену. Оне су на веома занимљив и поучан начин, ученицима млађих разреда одржале предавање о здравој храни. Предавању је присуствовало четрдесет ученика, по пет ученика – представника из сваког одељења. Идеја је била да стечено знање пренесу друговима из одељења на часу одељењског старешне који ће се одржати 16. октобра 2015.год. на Светски дан зраве хране. Ученици су сазнали да треба да имају пет оброка током дана: доручак, ужину, ручак, ужину и вечеру. Доручак је главни оброк и никако га не треба прескакати. Докторка је приказала пирамиду исхране, тако да у нашој исхрани треба да буду заступљене житарице (најбољи је хлеб од целог зрна, тзв. црни хлеб), свеже воће и поврће (наравно, опрано и непрскано), месо, млеко и млечни производи (најквалитетније месо је риба, а треба пити најмање пола литра млека или јогурта дневно). Докторка је напоменула да можемо јести слаткише и масти, али у ограниченим количинама. Потребно је свакодневно јести кувана јела и кретати се, боравити у природи. Услед неправилне исхране, могу наступити болести: гојазност, повишени крвни притисак,  шећерна болест...


У петак, 16.октобра 2015. г. на часовима одељењског старешине, ученици млађих разреда чули су предавање о здравој храни од својих другова. Након тога, правили су воћне салате од сезонског воћа и у сласт их појели. Преостало воће вратили су кући, да би и у породицама развили свест о зравој храни. Ученици III5 направили су пано о здравој храни који краси ходник школе.

5 - 8. разреда

Поводом обележавања Светског дана здраве хране на часу еколошке секције наставница биологије Снежана Тучић је одржала предавање о уравнотеженој исхрани- шта је здраво, а шта не? која храна би требало да што мање буде заступљена у нашој исхрани. У школи ће и саветник за исхрану из института Чигота одржати предавање о правилној исхрани.Након одржаних предавања по два ученика- чланови Еко патроле ће на својим одељењским заједницама да својим другарима пренесу шта су научили о правилној исхрани

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ЗДРАВЕ ХРАНЕ У ЧАЈЕТИНИ

Поводом Светског дана здраве хране у просторијама школе одржано је передавање ,,Исхрана деце школског узраста“ . Предавање су одржале докторка педијатар Биљана Пантовић и патронажна сестра Нена Јеремић запослене у Дому здравља у Чајетини. Предавању су присуствовала по два ученика из сваког одељења млађих разреда као и чланови Еко-патроле. Они ћ, након предавања,  на часу одељењске заједнице својим вршњацима пренети стечена знања о правилној исхрани и предностима здраве хране за правилан раст и развој.
Предавању је поред ученика присуствовала и учитељица Стевка Лазовић руководилац Еко- патроле.

 

Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта