Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина

ДРУГА СЕДНИЦА ЕКО-ОДБОРА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „ДИМИТРИЈЕ ТУЦОВИЋ“  У ЧАЈЕТИНИ ЗА ШКОЛСКУ 2015/2016. ГОДИНУ


У среду, 14.10.2015. године одржана је друга седница Еко-одбора у оквиру Међународног пројекта Еко-школе у Основној школи „Димитрије Туцовић“ у Чајетини. На овој седници усвојена је проширена листа чланова Еко-одбора за ову школску годину, и Програм заштите животне средине. Такође су представљени обележени екомотивисани датуми.
Иако је школска година тек почела, и само је прошло месец и по дана, вредни еколози су већ спровели низ активности. Обележен је Светски дан чистих планина. У његовом обележавању су учествовали: Планинарска секција Основне школе „Димитрије Туцовић“, Еколошка секција, локални медији, КЈП „Златибор“ из Чајетине, дечији вртић „Радост“, низом еколошких активности: чишћењем терена око школе, шетњом ка локалном купалишту у Мушветама и чишћењем околине, радионицама ученика седмог разреда чланова Еколошке секције и деце из вртића, а заједнички радови су изложени у холу вртића.Такође, обележен је и Светски дан туризма предавњем у просторијама школе, у реализацији Владимира Живановића, представника Туристичке организације „Златибор“, који је ученицима представио лепоте Златибора, истичући значај екологије у очувању тих лепота.Обележен је и Светски дан заштите животиња, а ученицима је предавање одржао Дубравко Гудурић из ветеринарске станице у Мачкату. Предавање ученицима нижих разреда одржао је и Боре Пишчевић, планинарски водич.

Мр Зорица Милосављевић, професорка биологије и координаторка пројекта у овој школи истакла је да се обележавањем ових датума види снага и воља свих чланова Еко-одбора да еколошке теме заједнички шире како бисмо сви имали чисту и здраву животну средину.
Седницу је употпунило и једно веома занимљиво предавње на тему: Ефикасно коришћење огревног дрвета у објектима за становање, предавача Ђорђа Марића, дипл.инж., из Регионалне развојне агенције „Златибор“ из Ужица.
Присутни су имали прилику да се на веома креативан и јасан начин упознају са ефикасношћу дрвета које се у овим крајевима користи за огрев. Све је почело фотографијом града Ужица које се зими веома често не види од смога и чађи. Ђорђе Марић је представио дрво као еколошки неутралан материјал, посебну пажњу обраћајући на време које је најбоље за набавку дрвета за огрев. Истакао је да је тај период пролеће, односно најмање 6 месеци пре грејне сезоне. Такође, напоменуо је да је веома важно обратити пажњу на врсту, тип, старост и ефикасност уређаја за ложење. Присутни су са предавачем дискутовали на тему како правилно ложити и изнели своја запажања каква је топлотна моћ дрвета.
За наредни период предвиђен је низ активности које ће се и даље спроводити у сарадњи са локалним институцијама, удружењима и појединцима, као би се промовисало еколошко заједништво.

 

Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта