Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина

 


ПОСЕТА ЧАЈЕТИНСКИХ  ЕКОЛОГА ХИДРОЦЕНТАЛАМА  И СПЕЦИЈАЛНОМ РЕЗЕРВАТУ ПРИРОДЕ „УВАЦ“

Једна од планираних активности у оквиру Међународног програма Еко-школе, који се реализује у Основној школи „Димитрије Туцовић“ у Чајетини, била је и посета некој од хидроцентрала Златиборског округа.
Посета је организована 23. априла 2014. године. Директорка школе, помоћник директора, наставници, учитељи и ученици (чланови Еко-одбора и Еко-патроле) су у једнодневном излету имали прилику да се упознају са лепотама природе Златиборког округа и да сазнају које су њихове користи за друштво.
Прва дестинација било је Златарско језеро (познатије и као језеро Кокин брод) које је настало преграђивањем реке Увац. У питању је јединствена насипна брана чије је језгро глинено и земљано. О хидроцентрали „Кокин брод“ ученици су сазнали више кроз предавање које су одржали технички директор „Лимских хидроелектрана“, господин Предраг Млађеновић и руководилац Службе производње, господин Ајнија Куртовић. Чланови Еко-одбора су имали прилику да уђу у зону која је безбедна за незапослена лица и погледају макету система „Лимских хидроелектрана“, и чују како се енергија воде претвала у механичку енергију, затим у електричну и како долази у домаћинства. Господин Млађеновић је објаснио функцију генератора, као и јачину струје у волтима у почетној фази преношења. Ученици су активно учествовали у предавању и постављали занимљива питања. Сазнали су и да систем „Лимских хидроелектрана“ чине четири хидроцентрале: „Кокин брод“, „Увац“, „Бистрица“ и „Потпећ“.

Након ове дестинације, продужили су даље према Увачком језеру, где их је сачекао чувар резервата „Увац“, господин Мића. Он им је испричао интересантну причу о белоглавом супу, његовом парењу, развоју, и највише о његовој користи по окружење. Белоглави суп је природни чистач природе, могло би се рећи- еколог. На стенама око језера посетиоци су могли видети лет птица који оставља без даха. Мића је објаснио како се птице хране, напоменувши да не би никада угрозиле жива бића како би преживеле, већ да за исхрану користе само угинуле животиње. Оно што је децу насмејало и одушевило јесте чињеница да након што стекне полну зрелост (у петој години) белоглави суп остаје заувек веран свом партнеру/партнерки. Временски услови нису дозволили пловидбу језером ни посету пећини, али су ученици и наставници са чуваром продужили пешачком стазом како би видели примерке белоглавог супа  који, у кавезима, чекају на транспорт. Одушевљење најмлађих ,али и одраслих било је велико. На путу до кавеза сви су имали прилику да погледају табле са натписима, фотографијама и објашњењима о биљкама и животињама специјалног резервата природе „Увац“.
На повратку ка Златибору и Чајетини, чланови Еко-одбора су посетили Етно- еко-село „Вранеша“. Имали су прилику да обиђу најексклузивнији апартаман „Беле ноћи“, али оно што је младе екологе и њихове наставнике оставило без даха јесте поглед са видиковца са на предивни, вијугави кањон реке Увац.
Недалеко од „Вранеша“ је и треће, такође, важно језеро - Радоињско језеро, вештачко и акумулационо. О овоме језеру ученици су чули на претходна два предавања, а имали су прилику да га виде из аутобуса.

За реализацију овог излета најзаслужнији је био господин Недељко Жунић, предузетник са Златибора, председник спортског риболовачког удружења „Златибор“, љубитељ природе и члан Еко-одбора. Господин Жунић се са господином Предрагом Томићем, такође предузетником (из Чајетине) и чланом Еко-одбора, потрудио да материјално подржи излет ангажовањем возача, закупом аутобуса и обезбеђивањем  горива. Важно је било присуство господина Жунића на излету међу ученицима.Он је са великим уживањем причао о природи и језерима, а  његови пријатељи и познаници су срдачно дочекали групу чајетинских еколога на свим наведеним местима.
Основна школа „Димитрије Туцовић“ из Чајетине се у септембру  2013. године укључила у Међународни програм Еко-школе, што ће јој омогућити добијање „зелене заставице“ и сврстати је у ред светских еко-школа. Овај програм представља систем награђивања школских и предшколских установа које бригу за животну средину представљају као трајну вредност.

Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта