Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина

 

ШЕСТА СЕДНИЦА ЕКО-ОДБОРА  -  МЕЂУНАРОДНИ ПРОГРАМ ЕКО-ШКОЛЕ  

Током школске године је одржано пет седница Еко-одбора, а шеста је реализована 06.06.2014. године. На седници су, као и увек, анализиране све претходне активности, као  и шта је преостало да се реализује а што је предвиђено Програмом рада. Закључено је да је све што је планирано и одрађено, осим обележавања Пројектног дана-Дана Еко-школе. На основу предлога свих присутних чланова Еко-одбора, одлучено је да 13. јун, задњи наставни дан школе буде реализован као Пројектни дан и да директорка на Наставничком већу обавести запослене о донетој одлуци. Учитељи и наставници ће на креативне начине, предавања, радионице, експерименте на свим часовима реализовати неку тему из области заштите животне средине (вода, отпад, енергија...). Договором о пројектном дану је завршена шеста, за ову школску годину, последња седница Еко-одбора.

У оквиру реализације Програма Еко-школе од почетка априла је школа укључена у акцију прикупљања искоришћене Тетра Пак амбалаже. Ученици и запослени су се интензивно одазвали акцију и показали велику свест у очувању животне средине. У оквиру акције, у школи је 10.јуна 2014.године одржано је предавање о Тетра Пак амбалажи.


 У трајању једног школског часа, ученици су имали прилику да виде како се уотребљава искоришћена Тетра Пак амбалажа и који се производи могу од ње направити. Огледе је извео промо-тим компаније Тетра Пак. Предавању су присуствовали ученици седмог разреда. Предавачи су истакли да је отворен погон за рециклажу ове амбалаже у Брзану у општини Баточина,  и да је први тог типа у региону. Ученици су, на крају предавања, добили и брошуре у којима је прецизно и детаљно описан процес рециклирања. На крају експеримента приказани су и производи који се добијају на овакав начин: убруси, папир, пластичне цеви.
Компанија Тетра Пак је на тржишту Србије присутна још од 1963. године. Залаже се за заштиту природних ресурса, правилно управљајући коришћењем картонома добијеног из шума. Њихов мото је „Штити што је добро“.

Ученицима су представили тзв. животни циклус Тетра Пак амбалаже који почиње обрадом сировина, а завршава се сакупљањем отпадног материјала и рециклажом. При оваквом процесу штеди се енергија, сакупљањем отпада чува се окружење, штеди се вода и смањена је емисија угљен-диоксида.
Ово предавање је увод у обележавање Пројектног дана а обећава веома динамичан и занимљив  Пројектни дан-Дан Еко-школе.

Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта