Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина

ДРУГА СЕДНИЦА ЕКО-ОДБОРА ЗА ШКОЛСКУ 2014/2015

У Основној школи „Димитрије Туцовић“ у Чајетини у четвртак,  16.10.2014. године одржана је друга седница Еко-одбора за текућу школску годину. Школа је ове године одабрала тему „Отпад“.
Седницу је отворила директорка школе, госпођа Милка Васиљевић. Захваливши се присутнима, истакла је значај примене Програма у школи, која је важна инстиуција за усвајање животних вештина и навика које ће ученици преносити на своје родитеље и окружење.
Чланови Еко-одбора обележили су Светски дан здраве хране, симболично се послуживши чајем и негазираним соковима.
На седници је проширена и усвојена листа чланова Еко-одбора, чији је значај за реализацију активности у оквиру Еко-школе веома велики, јер је основној школи из Чајетине циљ укључивање што већег броја актера из локалне заједнице у овај пројекат. Чланови су усвојили Програм рада Еко-школе за ову школску годину, а једна од активности реализована је на седници.
Професорка биологије Снежана Тучић је кроз презентацију одржала предавање о здравој храни и примарној селекцији отпада. Истакла је да је овогодишњи слоган за обележавање Светског дана здраве хране: „Брини о земљи, нахрани свет“, а да су УН ову годину прогласиле за међународну годину породичне пољопривреде. Дошло се до закључака да је здрава храна у нераскидивој вези са здравом животном средином, што је и био увод за предавање о отпаду. Професорка Тучић је истакла да се отпад дели на мокри и суви, и дала примере из свакодневног живота. Важно је пробудити свест о селекцији отпада, јер тако чувамо животну средину, штедимо енергију, време и  новац. Свако треба да ради оно што може, и тако ће дати пример другима. Кроз слајдове је приказан пут отпада од контејнера до депоније.

Општина Чајетина се од ове године укључила у примарну селекцију отпада. У градским срединама Општине постављени су контејнери за суви отпад, а од наредне недеље ће у школама на Златибору и у Чајетини бити постављене кесе, па ће и ученици моћи да селектују отпад док су у школи.
Мр Зориц Милосављевић, координаторка програма, истакла је да је ово добра прилика да се ученици укључе у акцију, тако што ће утицати на своје окружење и научити да је дугорочно добро одвајати отпад. Још једном је позвала све присутне да се ангажују према својим могућностима како би се постигао циљ.
Основна школа „Димитрије Туцовић“ из Чајетине се укључила у Међународни програм Еко-школе од септембра 2013. године. Након низа успешно реализованих активности у оквиру теме „Енергија“, школа је добила сертификат о статусу Еко-школе, који ће јој бити додељен до краја октобра од стране националног ментора.

 

Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта