Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина

 

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ЧИСТИХ ПЛАНИНА

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ЧИСТИХ ПЛАНИНА

Светскиданчистих планина, 26. септембар, у ОШ ,,Димитрије Туцовић“ је обележен  дан раније, у петак, веома активно и ангажовањем великог броја ученика еколошке и планинарске секције.
Ово је један од бројних датума који ће се обележавати током школске године, а који су педвиђени Међународним  програмом Еко-школе и пројектом Екомотивација у оквиру овог програма. Пројекат Екомотивација је подржан од стране Vip mobile. Све активности поводом обележавања Дана чистих планина је снимила  и емитовала локална ТВ Чајетина.
Чланови планинарске секције нижих разреда (70 ученика) којом руководе учитељи Стевка Лазовић, Анка Џамбасовић и Петар Јевремовић су реализовали шетњу од школе до базена у Мушветама. После часова испред школе планинарима су подељени џакови и рукавице и у шетњу су  кренули у 12.15.


Прелазећи пешке неколико километара планинари и учитељи су уједно успут сакупљали отпад који се налазио поред пута, па су сакупили десетак џакова. Било је разног отпада, а највише пластичне амбалаже. Након паузе поред базена у Мушветама вратили су се истим путем, весели и раздрагани, удишући чист планински ваздух.

Овом акцијом планинарска секција је дала свој допринос очувању животне средине. Из приложених фотографија се види да је код ученика присутна еколошка свест али и воља да се залажу за здраву животну средину.

Чланови еколошке секције су реализовали низ активности у сарадњи са КЈП ,,Златибор“, Дневним боравком за децу са сметњама у развоју ,,Зрачак“ и Дечјим вртићем ,,Радост“ у Чајетини.

 

САРАДЊА ЕКОЛОШКЕ СЕКЦИЈЕ И КЈП ,,ЗЛАТИБОР"

Школа активно годинама уназад сарађује са КЈП ,,Златибор“  а сарадња се интензивирала од када је школа укључена у међународни програм Еко-школа. На задњој седници Еко-одбора (првој за ову школску годину ) са представником комуналног предузећа Оливером Ристановићем и директором Срђаном Пантовићем је договорено да се за Дан чистих планина организује уређење простора у непосредној околини школе и простора око пута према Мушветама.

Чланови еколошке секције шестог и седмог разреда су уређивали простор око школе и школски терен. Акцији уређења су присуствовале раднице КЈП ,,Златибор“ Данијела Кнежевић и Данијела Јездимировић, које су набавиле џакове и рукавице за ученике. Иако је било хладно и кишовито време, то није спречило да се акција успешно спроведе а ученици прикупе пуне џакове отпада.


САРАДЊА ЕКОЛОШКЕ СЕКЦИЈЕ И ДНЕВНОГ БОРАВКА ЗА ДЕЦУ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ ЗРАЧАК

Чланови еколошке секције шестог разреда су реализовали заједничку ликовну радионицу са децом са сметњама у развоју у просторијама Дневног боравка. Деца и млади боравка су радосно и са уживањем учествовали у изради плаката са другарима из школе заједно са професорком билогије Зорицом Милосављевић-руководиоцем еколошке секције и учитељицама Дневног боравка  Добрилом Станковић и Светланом Вучићевић.

Уз рад, дружење и забаву деца су учила о планинама и зашто  је важно да нам планине буду чисте.  На крају радионице су изложили плакат на паноу у холу школе, заједно са осталим плакатима које су на часу еколошке секције урадили ученици седмог разреда.

САРАДЊА ЕКОЛОШКЕ СЕКЦИЈЕ И ДЕЦЕ ИЗ ВРТИЋА ,, РАДОСТ“ У ЧАЈЕТИНИ

Дан чистих планина је обележен и  заједничком радионицом чланова еколошке секције и деце из вртића ,,Радост“ у Чајетини. 
Неколико ученика седмог разреда, чланова еколошке секције, су заједно са децом вртића учествовали у двочасовној едукативно-креативној радионици уз  координацију учитељица Бранке Шпијуновић и Јулије Брашновић и сараднице Слађане Божовић,  медицинске сестре на  превентивно здравственој заштити. Након предавања које су одржале учитељице о природи и планинама, деца су реализовала радионицу на којој су цртали и бојили радове о природи. Након завршетка радионице радови су  изложени у холу вртића тако да су га могли видети сва деца и запослени вртића, али и родитељи који долазе по децу и на тај начин су се могли подсетити на значај овог важног датума.

Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта