Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина

СВЕТСКИ ДАН ЧИСТОГ ВАЗДУХА И МЕЂУНАРОДНИ ДАН КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА

Светски дан чистог ваздуха 
У месецу новембру, у оквиру обележавања екомотивисаних  дана, су обележени  Светски дан чистог ваздуха  и  Међународни дан климатских промена. Школа је срадњом са КЈП ,,Златибор“ и инспекцијском службом локалне управе  промовисала ове важне датуме, укључујући ученике како у практичне активности, тако и на предавања, едукујући  их  како да сачувају планету, како да чувају чист ваздух и здраву климу.
Поводом Дана чистог ваздуха, 03.11. 2015. Комунално предузеће је поклонило пет стабала Јапанске шљиве која су засађена у школском дворишту. Млади еколози су заједно са Данијелом Кнежевић и Душком Станићем-запосленим у КЈП ,,Златибор“ улепшали двориште школе. Акција уређења се наставља  на пролеће јер је планирана израда мини Еко-баште у дворишту школе.

Душко Станић и Данијела Кнежевић (КЈП ,,Златибор“) са еколозима

Саднице
Душко Станић-КЈП ,,Златибор“                            

Душко Станић-КЈП ,,Златибор“

 

Међународни дан климатских промена

Поводом обележавања Међународног дана климатских промена  у школи је одржано предавање о климатским променама. Предавање је за ученике виших разреда уприличила Данка Спасенић, комунални инспектор општине Чајетина која је претходних година прошла обуку „Млади и климатске промене“ које је организовано од стране инжињера за заштиту животне средине Новог Сада и стекла додатна знања и вештине преношења информација о климатскин променама и  факторима који доводе до промена климе.
Веома квалитетним предавањем је истакла да ,,промене које су регистроване у клими настале су као резултат људских активности а не као последица реалних промена у атмосфери. Очувањем биолошке разноврсности, одрживим коришћењем природних ресурса, смањењем загађења и претеране потрошње енергије, можемо успорити неминовни ток климатксих промена и последица истих. Али, истина је да одговорност почиње од појединаца па надаље“.
,,Деца еко-школе су се већ показала као савесни актери како у школи тако и ван ње, предано се бавећи разврставањем отпада, штедњом електричне енергије, садњом биљака, акцијама чишћења своје околине и сл. Сваки корак начињен у смеру заштите средине у којој живимо, корак је напред“, приметила је Данка, која је некада, као ученик ове школе, била веома  успешан еколог и промотер еколошког понашања како у школи, тако и ван ње.

Предавање о климатским променама


Предавачица Данка Спасенић- комунални инспектор (фотографија је преузета са сајта TV Cajetina: http://www.zlatiborpress.rs)

Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта