Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина

 

Трећа седница Еко-одбора, еко-мотивисани основци Основне школе „Димитрије Туцовић“ у Чајетини


У среду, 23.децембра 2015.године одржана је трећа седница Еко-одбора у школској 2015/2016.години. Присутни чланови су упознати са обележавањем еко-мотивисаних дана који су предвиђени пројектом Еко-мотивације у оквиру Међународног пројекта Еко-школе, а који подржава VIP mobile компанија.
Кроз презентацију мр Зорице Милосављевић, наставнице биологије и координаторке Еко-школе приказане су активности у вези са обележавањем свих еколошких датума од септембра месеца. Обележени су: Светски дан чистих планина, Светски дан туризма, Дан климатских промена и Дан чистог ваздуха, Светски дан заштите животиња, Светски дан здраве хране, а планирано је још оваквих акција. Циљ при обележавању наведених датума био је да се укључе и институције, појединци и удружења из локалне заједнице, па је сарадња остварена са: РРА «Златибор» из Ужица, ТО «Златибор», КЈП «Златибор», дечијим вртићем «Радост», Дневним боравком за децу са сметњама у развоју «Зрачак», планинарским друштвом, предузетницима, Домом здравља Чајетина, комуналном инспекцијом у Чајетини, Специјалном болницом «Чигота», локалним медијима.

На овој седници предавање о компостирању одржала је, гост седнице, професорка биологије из Ужица Милева Рогић, која је школи у Чајетини дала сугестије како да почне процес компостирања и како да оранизује простор на коме ће се он реализовати.

У претходном периоду, у оквиру програма Еко-школе, расписан је конкурс за израду најоригиналније маске од отпадног материјала. Награђено је пет ученика у нижим и пет ученика у вишим разредима. Ученици су награђени књигама, похвалницама и еколошким календарима. Маске ће бити «изложене» на новогодишњој игранци када ће се ученици маскирти и забавити.
У току је реализација радионица о компостирању које се организују у школи прво на часовима Еколошке секције, затим чланови секције обучавају другове у одељењу на часу одељенског старешине, а обука ће бити пренета и на родитеље на родитељским састанцима.
Младе екологе и све чланове Еко-одбора очекује низ програмом предвиђених активности у новој календарској години, а до тада нас позивају да се одговорно понашамо према својој животној средини.

Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта