Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина
5. јуна школу на Златибору, а 6. у Чајетини посетио је подофицир Оренбуршке козачке војске Владимир Николајевич Кузњецов. Господин Кузњецов се јавио школи у жељи да се представи нашим ученицима, исприча им занимљиве детаље из историје козачке војске и представи им наоружање, које спаде у стандардну опрему козачког војника.
У ту сврху са собом је понео сабљу (шашка) и неколико врста бичева (нагайка). У демонстрацији су учествовала и два ученика наше школе, Михајло и Гаврило Лојаница. Господин Кузњецов је иначе њихов кум, тако да не чуди да су обојица почела да вежбају употребу бичева.
Демонстрације су почеле малим уводом о историјату козачке војске и начинима васпитавања козачке деце. Будући да се са припремањем козачких дечака почињало од најранијег детињства, господин Кузњецов је то демонстрирао кроз различите игре, којима су дечаци започињали да развијају своје вештине. Овај део се јако допао нашим ученицима, јер су и сами учествовали у неким од тих игара. Наравно, најзанимљиви део био је везан за козачко оружје. Имали смо прилике да видимо како се барата бичевима, као и како се касније са њих прелазило на сабљу.
На крају, ученици су имали прилике да и сами погледају бичеве, сабље и седло, као и да постављају питања и да се фотографишу са господином Кузњецовом.
Ову посету испратила је и локална телевизија, чији прилог се могао видети на Телевизији Лав.
Ову посету завршили смо на обострано задовољство и са договором да се поново видимо првом следећом приликом са неким новим причама и занимљивостима из свакодневног живота једног козачког војника.
Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта