Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина


Међународни ликовни конкурс „Бајке очима детета” - Алиса Пљеваљчић  

   Савез ликовних педагога Русије већ дуги низ година организује ликовне конкурсе, који имају за циљ окупљање и сарадњу наставника Ликовне културе, како у самој Русији, тако и ван њених граница, обухватајући земље, у којима се руски језик учи. Један од овогодишњих конкурса је за тему имао „Бајке народа Србије“. Са својом илустрацијом бајке „Биберче“ на конкурс се пријавила и ученица одељења VI2 Основне школе „Димитрије Туцовић“ из Чајетине, Алиса Пљеваљчић. Након неколико месеци ишчекивања резултата, коначно је стигла радосна вест – њен рад је освојио 1.место у старосној категорији од 12 година.

Алиса истиче да јој је бајка „Биберче“ одувек била веома занимљива, да је веома воли, и да ју је зато изабрала за свој рад. Инспирација је дошла сама од себе, почела је да црта и није стала док цртеж није био готов.
   Према речима Ане Нонин Јанковић, наставнице Руског језика у нашој школи, ово није први пут да ученици школе учествују на оваквим конкурсима, али до сада нису имали прилике да приме овако лепе вести. Наставница истиче да је конкуренција била прилично велика, нарочито када се узме у обзир узраст. Ученици су морали да изаберу једну од десет понуђених бајки, а и дозвољене технике рада су биле ограничене. Пред крај конкурса било пријављено преко 120 радова из различитих региона Русије, као и из Молдавије, Белорусије, Казахстана и других околних земаља.  Напомиње да када се све узме у обзир, сматра да је ово изузетан успех за некога ко по први пут учествује на оваквим конкурсима.
   Даљи пут Алисиног рада је нешто на чему би јој позавидели и старији. Њен рад ће бити приказан на победничкој изложби у Москви, а такође и објављен као илустрација бајке „Биберче“ у књизи „Бајке народа Србије“ у издању руске издавачке куће – сарадника Савеза ликовних педагога Русије.

 

Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта