Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина


Савиндан

Ученици Основне школе „Димитрије Туцовић“ у Чајетини пригодним програмом обележили су свој празник, школску славу- Савиндан. Приредбу је започео школски хор, извођењем Химне Светом Сави. Присутни су имали прилику да чују стихове познатих песника и писаца који су од заборава сачували првог српског просветитеља.

На почетку су се чуле речи из светосавске беседе Матије Бећковића, са поруком о нераскидивом светосавском бићу, а затим и стихови Десанке Максимовић, Васка Попе, и многих других. Акценат је стављен на пут Светога Саве и његов нематеријални избор да остави све што му је дато у наследство и да свој живот постави као светиљку српском народу.Стихове и прозне текстове говорили су чланови Рецитаторске и Драмске секције.

У овогодишњој приредби учествовали су и ученици млађих разреда, који су овај празник употпунили рециталом и глумом. За ову прилику ученици четвртог разреда извели су драмски текст „Сунце Светог Саве“, којим су насмејали публику,  као и драмску адаптацију приче „Свети Сава и нерадна жена“. Да се о Светом Сави учи од првог разреда, показале су својим рецитовањем и најмлађе ученице- првог, другог и трећег разреда.

Пуном салом Дома културе одјекивали су звуци песме „Свети Сава“ Војислава Илића, о замонашењу младог Растка, коју су извели заједно ученици трећег разреда са школским хором. Присутнима се сплетом етно песама представила и женска певачка група старијих разреда. Крај приредбе био је резервисан за најмлађе фолклорце, под управом кореографа Марка Весовића. Приредби је присуствовао велики број наставника, родитеља и ученика, као и представници општинске управе.

У холу Дома културе постављена је изложба ученичких радова о Светом Сави и лози Немањића. Радови су настали на часовима Ликовне секције и Ликовне културе.
Помињање Светога Саве и његових заслуга за ученике и наставнике није само обавеза, већ воља, жеља и позив да се сачува традиција и име онога ко је симбол нашег заједништва. То заједништво овог дана ученици и запослени у нашој школи, као и сваке године, учврстили су заједничким резањем славског колача у присуству парохијског свештеника, у просторијама школе.

 

Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта