Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина

ТЕМАТСКИ ДАН- СВЕТСКИ ДАН ДЕТЕТА

У нашој школи је у петак, 18.новембра 2016.године, обележен Тематски дан- Дан детета. Обележавање овог датума мотивисано је обележавањем Светског дана детета, који се помиње 20.новембра. Циљ је да се подсетимо положаја детета у заједницама којима припада и да схватмо да је дете центар и како песма каже „украс света“, будућност коју градимо сваким даном, а посебно у школи која је место где проводи већи део свог времена.
Све наставне јединице на часовима редовне наставе прилагођене су теми, а организован је и велики број ваннаставних активности. Ученици, наставници и учитељи били су веома креативни.


Прваци школе на Златибору су уз помоћ учитељице Зорице Ђорђевић направили пано са цртежима и цитатима о деци. Другаци су учили о деци различитих народности, раса, вероисповести, важности поштовања и толеранције, а трећаци су израдили пано са изрекама и цитатима знаменитих личности о деци. Четвртаци су, заједно са својим учитељицама Весном и Зорицом, учили присвојне и описне придеве описујући дете, израдили паное са изрекама и занимљивим и поучним мислима о деци, бавили се ,,тихом математиком,, и знаковним језиком, рецитовали, и на крају пустили ,,балоне пријатељства“. Дан им је протекао у забави и учењу.
За ученике од четвртог до осмог разреда одржана је трибина ,,Положај деце у свету,, коју су припремиле наставница историје Ана Васиљевић и школски психолог Марија Новаковић. 
Вредни су били ученици чланови Еколошке секције на Златибору. Њихова активност- деца у акцији "Да нам природа буде лепа и чиста", чишћење у сарадњи са ЈКП „Златибор“, на Сушици, позитиван је пример да су деца добри учитељи својим родитељима и наставницима.
Ученици млађих разреда матичне школе у Чајетини су цртали, рецитовали, играли се, док су се ученици старијих разреда бавили занимљивом математиком и физиком, текстовима посвећеним детету.
Чланови Рецитаторске секције старијих разреда, коју води наставница српског језика Јагода Јеремић, у сарадњи са педагогом Јеленом Жугић припремили су текстове и мисли познатих о деци, који украшавају један од паноа у школском ходнику под називом „Мале поруке о животу- дете“. Такође, како дете чини центар једне породице, организована су предавања у одељењима седмог разреда на тему породичног насиља, у сарадњи са Полицијском службом у Чајетини. Предавања су реализована на часовима одељењског старешине.
Ученици свакодневно уче о томе колико је једнакост и равноправност сваког детета важна, без обзира на различитости које чине појединачне личности. Осмех сваког детета је битан и драгоцен, а осмехе је измамило дружење ученика V 1 и деце и младих у Дневном боравку за децу са сметњама у развоју „Зрачак“, које је трајало два школска часа. Петаци су са одељењским старешином другарима однели цртеж са стиховима о различитостима и вољи да се живи лепо и квалитетно без обзира на потешкоће које нас могу задесити. Дружење је изнедрило новогодишње честитке које су заједно правили.
Креативност су показали и чланови Драмске и Рецитаторске секције старијих разреда, који су, са наставницама Душицом Стевановић и Јагодом Јеремић, припремили тематски час о детету. Часу су присуствовали запослени из Дневног боравка „Зрачак“, као и корисници и ученици. Кроз кратку презентацију подсетили су се права сваког детета, уживали у рецитацијама Драгана Лукића, Мирослава Антића, мислима Андрића, Ршумовића, и многих других.
Овакав наставни дан показао је колико је важно бити присутан у животу сваког детета и помоћи му да превазиђе све тешкоће, научити га која су његова права и које обавезе има у друштву, учити га правим вредностима, љубави и толеранцији.

Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта