Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина

Такмичење ,, Играј безбедно "


Поводом такмичења „ Играј безбедно “ на тему „ Безбедност деце на Интернету “ које се спроводи уз покровитељство Министарства спољне трговине и телекомуникација, Сектора за електронсе комуникације, информационо друштво и поштански саобраћај, организовано је у склопу часова из предмета Информатике и рачунарства предавање о Безбедности деце на Интернету од 16 до 20 децембра 2013. године. Поред презентације ученици који су желели да учествују у такмичењу представили су своје радове који ће бити послати на такмичење из одређених категорија везаних за информатику и рачунарство.

 
 

Представа драмско - рецитаторске секције 06.12.2013.


Драмско-рецитаторска секција четвртог разреда, 6.децембра 2013.год. извела је представу ,,Чик да погодите због чега су се посвађала два златна брата,,. Представа је изведена у школској фискултурној сали. Чланови секције лепог писања и ликовне секције четвртог разреда израдили су позивнице и рекламни пано за представу. Сцену и маске заједно су урадили чланови драмско-рецитаторске и ликовне секције. Представа је изведена за ученике млађих разреда.Слике са представе можете погледати овде.

 

Лого школе

Чланови информатичке секције предвођени наставницом Аном Павловић  вредно су радили да би би креирали лого школе. Труд им се исплатио и, 


коначно, лого је ту!

 

Риболовци на Рибничком језеру 18.10.2013.


У суботу 18. октобра, ученици наше школе, чланови риболовачке секције поново су се окупили на Рибничком језеру. Повод за ново окупљање риболоваца је био такмичење, али и дружење у природи. За разлику од прошлог пута када су се такмичили појединачно, овај пут риболовци су се такмичили екипно. Велики број деце, који је у суботу био присутан на Рибничком језеру, подељен је у трочлане екипе. Дан је био одличан, риба је ,,гризла", па је такмичење било веома неизвесно до самог краја. Најбоље екипе су награђене пехарима и медаљама. Нови чланови риболовачке секције су овом приликом добили чланске карте Удружења спортских риболоваца ,, Златибор ".

По изузетно лепом времену , било је организовано дивно дружење риболоваца, родитеља, наставника и представника Удружења спортских риболоваца ,, Златибор ". Сви су се на крају сложили да оваква дружења треба организовати и даље.

Овде можете погледати детаље са овог догађаја, као и које екипе су биле најбиље на овом такмичењу.

Упис првака у библиотеку 15.10.2013.

Ученици првих разреда ОШ ,, Димитрије Туцовић " из Чајетине и са Златибора посетили су у пратњи својих учитеља чајетинску библиотеку ,, Љубиша Р. Ђенић ". За прваке је том приликом припремљен програм. Главни разлог ове посете је био учлањење првака у библиотеку. Радници библиотеке су објаснили првацима на који начин се позајмљују и враћају књиге. Поред чланских књижица ученици су добили од представника општине и пакет са слаткишима. Акција бесплатног учлањивања првака у библиотеку је већ постала традиција. Надамо се да ће се и наредних година наставити успешна сарадња између наше школе и библиотеке.

Наша школа у међународном програму еко-школе

Основна школа ,,Димитрије Туцовић” из Чајетине се  у  септембру ове године укључила  у међународни програм Еко-школе,  који представља  систем награђивања предшколских и школских установа  на локалном, државном и међународном нивоу. У овај програм се укључују школе које бригу за животну средину представљају као трајну вредност и начин живљења кроз квалитетан модел васпитања и образовања.
У Србији је овај програм  2011.  године био у пилот фази, а у школској 2012/13 години, уз подршку Центра за промоцију науке, започето је пријављивање првих предшколских и школских установа и Србија је уцртана на мапу света међу земље у којима се спроводи међународни програм Еко-школе. 
Национални ментор  програма у Србији, у име струковног удружења је организација Амбасадори одрживог развоја и животне средине, уз подршку Центра за промоцију науке Републике Србије и партнерства Савеза учитеља Србије и Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду. Подршку програму је дало и Министарство здравља Републике Србије, а Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије у начелу је подржало пројекте у којима школе учествују.
Програм се реализује кроз седам јасно дефинисаних корака, а први је формирање Еко одбора који чине представници запосленог особља из школе, ученици, родитељи, привредници, чланови грађанских организација и удружења, других  институција, локалне управе и  медија. Након испуњавања постављених критеријума о изради и спровођењу програма који у школи успешно делује најмање девет месеци, школа стиче услов за добијање Сертификата о стицању статусамеђународне Еко-школе.
Конститутивна седница  Еко одбора  у ОШ ,,Димитрије Туцовић” је одржана 09.10. 2013. године уз присуство свих наведених актера. На седници је директорка школе, Милка Васиљевић присутнима представила програм,  изабрана је координаторка, мр Зорица Милосављевић, и она  је представила планиране кораке,   као и шта се од чланова Одбора током школске године очекује.
Да би се програм успешно реализовао,  потребно је  да све заинтересоване стране узму активно учешће, као и да се читава школа и локална зајеница што више укључе у садржаје који се буду предвидели планом и програмом. Основна идеја овог програма је да школа као централна установа, окупи све релеванте чиниоце у локалној заједници, како би се на квалитетан и организован начин обрађивале теме и спроводиле активности од значаја за очување и унапређивање стања животне средине.

Посета козака


5. јуна школу на Златибору, а 6. у Чајетини посетио је подофицир Оренбуршке козачке војске Владимир Николајевич Кузњецов. Господин Кузњецов се јавио школи у жељи да се представи нашим ученицима, исприча им занимљиве детаље из историје козачке војске и представи им наоружање, које спаде у стандардну опрему козачког војника. У ту сврху са собом је понео сабљу (шашка) и неколико врста бичева (нагайка). У демонстрацији су учествовала и два ученика наше школе, Михајло и Гаврило Лојаница. Господин Кузњецов је иначе њихов кум, тако да не чуди да су обојица почела да вежбају употребу бичева. Опширније о посети овог занимљивог госта из далека.

Такмичење риболоваца


Ученици наше школе који су чланови Удружења спортских риболоваца ,, Златибор " у суботу 1. јула су се окупили на Рибничком језеру, где је било одржано такмичење спортских риболоваца у организацији овог удружења. И поред облачног времена окупио се велики број деце, заљубљеника у спортски риболов. Сви ученици су добили од удружења штап за пецање, качкет и мамце. Многи ученици су по први пут имали прилику да пецају, али су захваљујући старијим члановима удружења лако савладали прве кораке.
Организатор такмичења, Удружења спортских риболоваца ,, Златибор " ,припремио је медаље за све учеснике такмичења, а најбољи међу њима су добили и пехаре. Пехаре су добили, по три првопласирана риболовца у конкуренцији девојчица, дечака као и риболовац који је упецао највећу рибу. Овом приликом захваљујемо се Удружењу спортских риболоваца ,, Златибор " на одлично организованом такмичењу и надамо се да ће се успешна сарадња наставити.

Дан школе 13.05.2013.


И ове године обележен је Дан школе. Школа је прославила 126. рођендан.
Овај дан је обележен низом активности. Најпре су у спортској хали у Чајетини одржана спортска такмичења. Ученици наше школе из Чајетине и са Златибора одмерили су снагу са вршњацима из ОШ ,, Миливоје Боровић " из Мачката и ОШ ,, Саво Јовановић - Сирогојно " из Сирогојна. У спортском делу учествовала је и екипа наставника из наше школе. Екипе су се такмичиле у три спорта : девојчице у одбојци, а дечаци у кошарци и фудбалу. Ко су победници као и најбољи спортисти у појединачним дисциплинама можете видети ОВДЕ>>>

Међутим, прослава није завршена спортским такмичењима. Традиционално у Дому културе у Чајетини одржана је приредба. Ученици наше школе показали су да нису талентовани само у спорту, већ и да су добри и у глуми, певњу, игри и рацитовању. Наравно, као и сваке године ученици који су постигли одличне резултате на такмичењима награђени су књигама и дипломама. Овде можете погледати нашу фото галерију, и видети делић атмосфере са овог догађаја.

Дан планете Земље 22.04.2013.

Еколошка секција је ове године обележила Дан планете Земље заједничком сарадањом са Дневним боравком деце са сметњама у развоју ,,Зрачак" и Дечијим вртићем ,,Радост" из Чајетине. Млади еколози осмог разреда су заједно са предшколском и старијом групом из вртића прошетали центром Чајетине и пролазницима изделили лифлете о очувању планете са позивом да се сви придруже акцији и да читаве године брину о њој. Акцију су организовали професорка биологије Зорица Милосављевић, учитељице из вртића Јулија Брашновић, Драгица Брашанац, Бранка Шпијуновић, Рада Павловић и Милена Дедић, и професор хемије Иван Митић који је задужен за уређење школског сајта у ОШ ,,Димитрије Туцовић" у Чајетини. Млади еколози су посетили и институције, Дом здравља и зграду општинске управе и запосленима скренули пажњу на бригу најмлађих за опстанак планете и живота на њој, али и упутили позив на заједничку сарадњу у будућим акцијама. Једна група ученика је са корисницима Дневног боравка ,,Зрачак" урадила заједнички плакат о планети који су изложили у холу школе, који су украсили бројни плакати осталих, многобројних чланова еколошке секције. Ни овај пут није пропуштено уређење школског дворишта, а већа акција уређења ће се реализовати, као и сваке године након првомајског празника.
Погледајте нашу фото галерију.

Тестирање деце ради поласка у школу

Тестирање ће се обавити у  школи у Чајетини (у просторији школске библиотеке – улаз после главног, на углу школе) према наведеном распореду. Моле се родитељи да поштују сатницу, а у случају спречености да обавесте психолога.
Тестирање ће се обавити у просторијама школе на Златибору (канцеларија директора) према наведеном распореду. Моле се родитељи да поштују сатницу, а у случају спречености да обавесте психолога. Распоред деце за тестирање можете погледати овде

 

Дружење с песником март 2013.

У уторак, 5. марта 2013. године, Градска библиотека ,,Љубиша Р. Ђенић,,  организовала је дружење  ученика  трећег и четвртог разреда наше школе са познатим дечијим песником  Дејаном  Алексићем, добитником бројних награда . Песник је рецитовао своје песме, причао приче, постављао занимљива питања и загонетке. На крају дружења, деца су добила пригодне поклоне. Фотографије

Свети Сава 2013.

Школска слава Свети Сава је и ове године прослављена у нашој школи. Домаћин је ове године била матична школа у Чајетини. У препуној школској сали у присуству наставника, учитеља, ученика и гостију ученици су уз помоћ наставника извели пригодан програм. Фото галерију можете погледати овде >>>

2014. 2013. 2012.  
Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта