Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина
   

Божић 2014.


Ученици наше школе обележили су пригодном приредбом Бадње вече и Божић. У пуној сали Дома културе у Чајетини, 6.јануара, у 16 часова, кроз драмски игроказ приказане су сцене рођења Исуса Христа. Драмски део приредбе састојао се из три сцене-рођење у витлејемској пећини, анђеоске радосне вести и поклоњење мудраца са истока. Глуму су употпуниле рецитације о Божићу, које су неки ученици и сами написали. Група ученика је хорски извела неколико песама: „Витлејемe, славни граде“, „Ој, Бадњаче, Бадњаче“, „Божић, Божић, благи дан“. Овом приредбом ученици су желели да покажу колико заправо знају о овом радосном празнику, шта све уче на часовима верске наставе и колико су овакви дани за њих важни. У поздравним речима, присутни су се подсетили значаја прослављања Божића, радости дељења и значаја школе у ширем образовању младих. Ученици су приредбу припремили на идеју и уз помоћ својих наставника Александра Ђуричића, наставника верске наставе и Јагоде Јеремић, наставнице српског језика. Ово је друга година како се на овај начин обележава Божић у нашој школи.

       

Човек само срцем добро види , 11.12.2014


У школи на Златибору је 11. децембра изведена представа по делу “Мали Принц”,  француског писца и пилота , Антоана де Сент Егзиперија, као сећање на 70-годишњицу његовог нестанка на задатку изнад обала Медитерана 1944. године.Представу су извели чланови секције „Француско позориште“ пред публиком ученика четвртог разреда.
Истим поводом је организована радионица за ученике четвртих разреда на Златибору под називом “Мали Принц и ја“ 16. децембра 2014. Радионицу је водила професорка француског језика Ивана Милојевић у сарадњи са учитељицама Наташом Меловић Чантрић и Радмилом Мијаиловић. Ученици су били веома активни у тражењу одговора на универзална питања о љубави, пријатељству, доброти и људским вредностима . Закључак је да Мали Принц наставља да живи у сваком од нас, да нас оплемењује и позива на стално  путовање ка себи и другима, како бисмо се боље разумели.  Јер „Човек само срцем добро види, суштина се очима не да сагледати“.

       

Пример добре праксе - Час одељенског старешине

Анка Џамбасовић, учитељица 3-1 разреда наше школе из Чајетине са својим ученицама одржала је несвакидашњи час одељенског старешине са темом ,, У свету занимања"
У одељењу трећег разреда најпре је спроведена анкета међу ученицима с циљем да сазнамо која се занимања и због чега деци највише допадају, и о којем занимању би желели нешто више да сазнају. Резултати анкете су показали да се деци највише допадају занимања учитеља, трговца и полицајца, а да би нешто више желели да сазнају о следећим занимањима:
Ученицама трећег разреда су одрадиле кратак интервју са људима који се професионално баве горе наведеним занимањима.Интервју је снимљен и тако смо добили један кратак филм.

Питања можете прочитати овде >>>
Интервјуе са лекаром, пекаром и фризером можете погледати

Лекар
Фризер
Пекар
Ветеринар

       

Сертификат Еко-школе , 12.12.2014

Наша школа је од 01.09.2013. године ушла у програм међународних Еко-школа тако да је прошле школске године промовисана енергетска ефикасност и предузимане мере и активности на уштеди енергије, како у школи, тако и ван ње.
За ову школску годину, одлуком Еко-одбора, одабрано је унапређење еколошке свести и еколошког понашања у области управљања отпадом, тако да је од почетка септембра па до сада реализовано много активности у оквиру ове теме.
Свим школама у Србији, међу којима је и наша, које су у претходној школској години испуниле услове за стицање статуса међународне Еко-школе, 12. децембра су додељене зелене заставе као симбол овог међународног програма и сертификати о стеченом статусу.  Признања су уручена директорима и координаторима школа, a испред наше школе признања су уручена директорки Милки Васиљевић и коодинаторки Еко-школе мр Зорици Милосављевић.
Присутним просветним радницима – наставницима и директорима школа, гостима и члановима организације Амбасадора одрживог развоја, најпре се обратио градски секретар за заштиту животне средине, гдин Горан Триван. Заставе су на церемонији у хотелу Шумадија уручили Јасмина Маџгаљ, заменица градског секретара за заштиту животне средине, др Борка Стојковић испред Министарства здравлља Републике Србије, Марио Лукиновић, помоћник директора Завода за заштиту природе Србије, Љубица Наумовић испред Тетра Пак Продуцтион и проф др Наташа Жугић Дракулић, извршна директорка Амбасадора одрживог развоја и животне средине.

      

Школска олимпијада у пецању , 04.10.2014

У суботу 4. октобра 2014.године на Рибничком језеру одржана је школска олимпијада у пецању.
Такмичење је организовала риболовачка секција наше школе у сарадњи са Удружењем спортских риболоваца ,,Златибор" – Чајетина.
Такмичење је трајало од 9 – 13 часова.
Више од 50 чланова риболовачке секције се надметало у пецању.
Резултати
У женској конкуренцији 1. место припало је Мирјани Росић , 2. место  Александри Жунић , 3. место  Александри Ружић.
Међу дечацима најбољи је био Александар Ћирковић , Ђорђе Костић је заузео  2. место , а Ђорђе Лојаница 3. место.
Победници су добили пехаре , а сви учесници такмичења медаље.
Такмичењу су присуствовали неки чланови колектива школе , родитељи ученика и чланови риболовачког удружења.

      

Промоција збирке песама, 18.11.2014

У нашој школи је одржана промоција збирке песама " Баш је лепо бити жив". Аутор ове збирке је ученица седмог разреда наше школе Бранка Зарић. Бранка је већ у нижим разредима почела да пише песме. Прва песма јој је објављена у збирци песама "100 младих талената златиборског округа". Касније су јој песме објављиване и у другим збиркама. Ово је прва збирка песама коју је Бранка објавила самостално, и уједно и прва самостална збирка песема ученика наше школе. Књигу је издао културно-издавачки центар "Српска кућа" из Пожаревца. Братислав Голић из "Српске куће" се обратио присутнима и уручио поклон нашој школи. Директорка школе се захвалила на поклону и господину Голићу уручила захвалници и монографију наше школе.
У препуној учионици о Бранки и њеној књизи је говорила Јагода Јеренић, Бранкина професорка српског језика, а песме је читала Драгица Јечменица. На крају се присутнима обратила и изрецитовала неколико песама и млада ауторка. Видео са ове промоције.

      

Дан примирја у Првом светском рату, 11.11.2014

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату који се празнује 11. новембра ученици наше школе су на часовима додатне наставе из историје, грађанског васпитања и ликовне културе направирли  плахате у матичној школи у Чајетини и у ИО на Златибору и Јабланици.

Такође, направили су беџеве са симболом  „ Наталијина рамонда“ за ученике и наставнике наше школе. Постављањем плахата и ношењем беџева у периоду од 4. до 11. Новембра  обележен  је Дан примирја у нашој школи. У раду са ученицима учествовали су и наставници: Даница Шишовић, Слађана Кузељевић, Ана Василијевић и Весна Кнежевић.

      

Излет планинарске секције са Златибора, 22.10.2014

У среду, 22. 10. 2014. ученици IV разреда са Златибора, чланови Планинарске секције, а у оквиру планираних активности поменуте секције, са својим учитељима, извели су двоипосатну шетњу до Шуматног брда. Ова шетња је  увод за остале »планинарске« подухвате који су планирани да буду реализовани у току ове школске године, под условом да временски услови то дозволе. 
Ученици су се лепо дружили уживајући у лепом и сунчаном дану, а са врха одредишта, где је подигнут  споменик,  уочавали су и важније географске објекте нашег краја  (Торник, Чиготу, Градину, Црни врх, као и обронке Таре), али и сазнали коме је споменик подигнут и видели спомен-костурницу.
Иако су овом шетњом  савладали, за почетак, лакше препреке, како природне, тако и сопствене, психофизичке, остварен је и основни циљ, а то је уживање и дружење. Овај мото остаје као идеја водиља за сваки следећи поход природи.
»Онај ко тражи циљ, остаје празан када га достигне, а ко тражи пут, носиће стално циљ у себи.«
                                                                                                                                                     Тибетанска мисао


      

Добровољно ватрогасно друштво, 31.10.2014

У петак, 31.10.2014. године, школу на Златибору посетила је представница Добровољног ватрогасног друштва из Ужица, Душица Чумић. Ова посета је остварена у сарадњи са Добровољним ватрогасним друштвом из Чајетине. Ученици трећег и четвртог разреда су, у веома занимљивом и поучном разговору, научили све о превенцији пожара, како да поступају у случају да примете пожар и многе дриге корисне ствари.

      

Halloween, 31.10.2014

Ноћ вештица (енгл. Halloween) је светковина која се обележава 31. октобра, а своје порекло има у келтској митологији. Најчешће активности које обележавају овај празник су: костимиране забаве, прављење лампе од тикве, гледање хорор филмова, читање страшних прича. У школи на Златибору je одржана прослава ovog празника. Ученици су били веома креативни, а за награду су могли да уживају у слаткишима.

      

Спортски сусрети просветних радника 26.10.2014

У суботу, 26.10.2014. године у Дому за децу и омладину „Петар Радовановић“ у Ужицу одржани су Спортски сусрети запослених у просвети. Наставници и учитељи наше школе такмичили су се у следећим дисциплинама: пикадо, шах, стони тенис, одбојка, кошарка, надвлачење конопца. Такмичило се девет школа. Наша екипа је освојила 40 бодова, као и  ОШ „Нада Матић“. Ипак, због већег броја освојених првих места, прво место је освојила ОШ „Нада Матић“ Ужице, друго ОШ „Димитрије Туцовић“ Чајетина, а треће ОШ „Богосав Јанковић“ Кремна.

       

Дечја недеља, октобар 2014.

Поводом Светског дана детета и Дечје недеље у школи на Златибору организоване су бројне активности.
Ученици II, III и IV разреда су рецитовали, глумили и певали у част првака и њиховог успешног поласка у школу.
У холу школе био је постављен Штанд дечјих права. На штанду су ученици могли да се упознају са правима деце.
На спортском терену одржан је Сајам књига и играчака. На изложеним штандовима су се могли наћи наслови популарних књига за децу.
"Пешацима због здравља" је мото изведеног пешачког излета на Око.
Ученици су у школском дворишту цртали кредама у боји.
Дечја недеља је обележена и у школи у Јабланици.

Одрасли, не заборавите: Дете је човек у оделу детета!Детаљније о овим активностима можете прочитати овде

      

Општинско такмичење у пливању Ужице, 16.10. 2014.

На Градском базену у Ужицу, 16. октобра 2014. године одржано је Општинско такмичење у пливању. Нашу школу је представљало осам такмичара у дисциплинама краул и прсно. На републичко такмичење су се пласирали: Вукман Божовић, Немања Митровић, Бојана Кнежевић и Димитриј Мијаиловић. Нашим уценицима желимо пуно среће!

     

Дан озонског омотача, 29. септембар 2014.

Еколошка секција је почела са радом већ на самом  почетку школске године. Реализоване су радионице поводом обележавања Дана озонског омотача и Дана чистих планина. Радови ученика са  радионица  су изложени у школском холу.
Група седмака је 25. 09.2014.  реализовала заједничку радионицу са децом из Дечјег вртића ,,Радост“  у Чајетини. Са пуно радости и креативности, уз заједничко дружење,  настали су радови који су изложени у просторијама вртића, а поводом обележавања Дана чистих планина (26.09.2014.). Планирана је и даља сарадња еко-секције и деце вртића током школске године приликом обележавања важних еколошких датума.

     

Дан Општине Чајетина, 30. јун 2014.Поводом Дана Општине Чајетина одржано је низ активност. Између осталог традиционално су додељене и награде, похвалнице и плакете.
Међу многобројним добитницима, нашли су се и наставници и ученици наше школе.
Професорка Српског језика Јагода Јеремић је добила захвалницу "Зоран Тмушић" за хуманост која је ове године први пут додељена.
Награде за несебичан допринос су добиле наше колегинице: професорка Српског језика Јелена Станојевић и професка Историје Ана Васиљевић.
Поред наших колегиница нагређени су и наши "Вуковци" : Катарина Николић ( која је уједно и ђак генерације ОШ "Димитрије Туцовић" ), Вања Шишовић и Сара Веланац.
Свима који су награђени честитамо !!!

    

Хуманост на делу

Ученици Основне школе „Димитрије Туцовић“ из Чајетине показали су највеће стечено знање и положили најважнији испит-испит из хуманости, током временских непогода које су захватиле Републику Србију. На наставничком већу једногласно је донета одлука о томе да ће се запослени одрећи једне дневнице и да тај ће тај новац бити уплаћен на рачун Владе Републике Србије. Након реализације овог првог корака, уследио је низ активности. У школи су постављене кутије у које су запослени и ученици убацивали новац према својим могућностима.
Више о овим активностима можете прочитати овде >>>

   

Републичко такмичење из Српског језика, ТршићУ суботу 31. маја и недељу 01. јуна 2014. године у Тршићу је одржано републичко такмичење из Српског језика. На овом такмичењу је учествовала и наша ученица седмог разреда Ана Гавовић. Од 61 ученика наша Ана је освојила прво место са максималних 20 бодова. Са Аном је у Тршићу била и њена наставница Српског језика Јелена Станојевић.

   

Поетско вече чланова секције руског језика 30.05 2014.Највећи културно – историјски јубилеј, који ове године слави Русија, је свакако годишњица рођења Михаила Јурјевича Љермонтова, једног од највећих руских песника свих времена. Упркос прераној смрти, Љермонтов је успео да остави трага у руској историји, не само као књижевник, већ и као глас, којим одјекује истина, који брани незаштићене, који осуђује неправду, било да је чини обичан сељак, било сам цар.

Детаљније ...


   

Дан школе 16.05.2014.У уторак 13. маја 2014. ОШ ,, Димитрије Туцовић " из Чајетине прославила је свој рођендан. 127. по реду. Како то и доликује наставници и ученици наше школе припремили су богат програм . Приредба је одржана у сали Дома културе у Чајетини, наравно и овог пута препуном родитеља, ученика, наставника и других гостију.
Ученици наше школе показали су да су веома талентовани за глуму, песму, игру, балет, рецитовање ...
На крају програма, као и сваке, сви ученици који су постиглу добре резулате на такмичењима на свим нивоима ( а морамо се похвалити да их је било заиста пуно ) награђени су дипломом и књигом.
Детаље са приредбе можете погледати у нашој фото-галерији.

  

Нови број ,, Основца"


Поводом 13. маја, Дана школе изашао је нови број нашег школског часописа "Основац". За разлику од ранијих година када је наш лист излазио у штампаном облику, четврти број ,,Основца" је изашао у електронској верзији.
Овом приликом Вам с поносом представљамо нови број нашег часописа који можете погледати овде >>>

   

Стручно усавршавање 27. април 2014.У недељу 27. априла 2014. године у просторијама издвојеног одељења наше школе на Златибору одржан је програм стручног усавршавања под називом ,, Путоказ за успешно праћење и извештавање о напредовању ученика у савладавању школског програма ". Каталошки број семинара 486, компетенција К2, приоритети 5,6. Аутори и реализатори семинара били су Драгица Јокић, Мирела Лазићи Љубинка Мијатовић.

  

Посета хидроцентралама 23.04.2014.Једна од планираних активности у оквиру Међународног програма Еко-школе, који се реализује у Основној школи „Димитрије Туцовић“ у Чајетини, била је и посета некој од хидроцентрала Златиборског округа.
Посета је организована 23. априла 2014. године. Директорка школе, помоћник директора, наставници, учитељи и ученици (чланови Еко-одбора и Еко-патроле) су у једнодневном излету имали прилику да се упознају са лепотама природе Златиборког округа и да сазнају које су њихове користи за друштво.
Детаљније

 

Такмичење талената 07.03.2014.


У петак 7. марта 2014. године у сали Народне библиотеке ,, Љубиша Р Ђенић ", одржано је финале ,,Покажи шта знаш".
Пре финалне вечери одржaне су аудиције у школама у Чајетини и на Златибору. Жири састављен од наставника из наше школе био је на слатким мукама да међу гомилом талентоване деце изабере најбоље, који ће свој таленат приказати на финалној вечери.
У препуној сали Народне библиотеке ученици наше школе показали су да имају раскошан таленат за песму, игру, глуму, балет.
Комплетан видео са финалне вечери можете погледати овде.
Овде можете погледати фото галерију.

 

Ликовни и литерарни конкурс 05.03.2014.Еко-одбор ОШ ,, Димитрије Туцовић" у Чајетини, крајем јануара расписао је ликовни конкурс са темом ,, Уштедимо енергију " и литерарни конкурс са темама ,, Очување енергије је наша улазница у будућност ", ,, Чујем како Златибор дише " и имам право на Сунце здраво, ваздух чист и блиставу воду ".
Велики број деце је учествовао на овом конкурсу. Жири је међу гомилом радова изабрао најбоље.
На седници Еко-одбора 5. марта 2014. гости били аутори најбољих ликовних и литерарних радова пристиглих на конкурс. Најбољи ликовни радови су били изложени на зидовима школе, а награђене литерарне радове су прочитали њихови аутори. Награде за најбоље младе литерарне и ликовне ствараоце, у категоријама од 1. до 4. разреда и од 5. до 8. разреда, обезбедили су Основна школа и удружење грађана Златиборски круг из Чајетине.
Имена награђених ученика као и њихове радове можете погледати овде>>>

 
старије >>>2014. 2013. 2012.  
Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта