Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина

 

  У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „ДИМИТРИЈЕ ТУЦОВИЋ“ У ЧАЈЕТИНИ ОБЕЛЕЖЕН ТЕМАТСКИ ДАН - СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА  

Низом активности и преношењем позитивних размишљања о здрављу, у ОШ „Димитрије Туцовић“ у Чајетини, као и у издвојеним одељењнима, обележен је Светски дан здравља, 7.април, као тематски дан. Обележавање је почело 6.априла, јавном трибином о здрављу, која је одржана у сали Библиотеке „Љубиша Ђенић“ у Чајетини. Сарадњи се радо одазвао Дом здравља у Чајетини, чија је докторка Гордана Бојовић, начелница службе опште медицине, одржала предавање о овој важној теми и поразговарала са присутнима, радо одговарајући на постављана питања. О личној хигијени ученика и зависности од интернета говорила је патронажна сестра Јелена Бабић. Да је здраво и делити са другима, бити хуман и помагати, подсетила је Сања Милосављевић, представница Црвеног крста у Чајетини. Трибини су присуствовали ученици, наставници и родитељи, са заједничким циљем унапређења знања о здрављу у доба одрастања и образовања.

Редовна настава из свих предмета од 1. до 8. разреда била је прилагођена теми здравља, па су ученици резличитим активностим обележили 7.април. Кроз говорне вежбе на часовима српског језика, енглеског језика- цртањем свог идеалног тањира и писањем савета о психофизичком здрављу, кроз презентације на руском језику, француском језику, низом физичких активности, кроз амбијенталну наставу у природи на часовима географије, разговором о утицају климе рауличитих подручија на здравље људи, учењем о Златибору као туристичком центру,  шетњом и активностима и у млађим разредима, кроз презентације о здрављу и мерење крвног притиска на часовима биологије, на часовима ликовне културе израдом паноа, мерењем и рачунањем телесне масе на часовима математике и активностима разломцима до здравља, посетом средње школе у Чејетини на часу физике-прављење палачинака и мерење густине смесе, као и упознавање својстава белог брашна и других врста, историјским освртом на болести здравље кроз време, и многим другим активностима, ученици су показали велику креативност, али и свест о томе да је здравље највеће богатство које имају.

У школи у Чајетини одржан је интердисциплинарни час секција, у чијој су реализацији учествовале Еколошка, Рецитаторска, Ликовна, Руска и Енглеска секција. Ученици су са својим наставницима припремили пригодан програм, а часу су, поред наставника и ученика, присуствовали и родитељи. Чланови рецитаторске секције су говорили мисли и текстове о здрављу, док се Еколошка секција представила кроз две презентације, о болестима модерног доба и здрављу. Руска секција је представила здраве начине живота на примеру Фјодора Коњухова, а Ликовна и Енглеска секција су правиле пано на тему о здрављу, и беџеве са порукама на енглеском језику, који су подељени присутнима.

Чланови секције Енглеског језика имали су задатак да напишу поруке на енглеском језику. Свака порука је посебно одабрана и намењена присутним ученицима, наставницима, родитељима и реализаторима програма. Поруке су исписане на папирним беџевима различитих боја и облика, а за ту креативност су заслужни чланови ликовне радионице. Ове мале –велике поруке су упутства за здрав и испуњен живот, а неке су написане с намером и да насмеју њиховог власника. Чланови Ликовне секције су урадили два паноа на којима су представљени , по њиховим асоцијацијама, рецепти за здрав начин живота. Они су истакли здраву исхрану, али и лепо расположење, природу и физичку активност као битне факторе који утичу на здравље. Њихова порука је позитивна и раздрагана, као упутство којим треба да се водимо.

Одржани су и угледни часови. Биологија –  хемија – Права на информисаност и учешће јавности у доношењу одлука у вези заштите животне средине (утицај истраживања и експлоатације руде никла на животну средину и здравље људи- дебата). - Француски језик биологија, хемија- интердисциплинарна настава- Истраживачки рад Луја Пастера. Ученицима ће бити доступан пано са радовима о Пастеру као и презентација и филм о његовом животу и раду.

На часу Француске секције на Златибору присуствовао је родитељ-медицински радник који је говорио о правилном држању тела, скелетном систему и значају физичке активности, док је на часу биологије у школи у Чајетини присуствовала медицинска сестра-родитељ, која је обучавала децу да мере крвни притисак. Новинарско-литерарна секција је спровела анкету о здравим навикама ученика. На питање да ли редовно вежбају осамдесет посто ученика је одговорило потврдно. У оквиру наставе биологије одржана је чајанка и разговор о здравом и лековитом биљу, као и о штетним и корисним животним намирницама које се користе у исхрани, ГМО и органској храни. На часовима хемије на Златибору говорило се о растворима на показној вежби, а ученици су презентовали своје ставове о угљеним хидратима.

У млађим разредима ученици су пешачили до Мушвета и по пределима Златибора- Караула, реализовали дечију представу за децу из вртића и правили паное о здрављу. У реализацију су се укључиле Риболовачка, Планинарска, Ликовна и секција Дечије игре. У школи у Јабланици, поред редоне наставе и ваннаставних активности, реализован је и пешачки излет до цркве у Доњој Јабланици.
Спортисти школе су одиграли фудбалске и одбојкашке утакмице.

У сарадњи са Црвеним крстом и Домом здравља одржано је предавње за ученике млађих разреда у Чајетини о значају физичке активности, заштити од сунчевог зрачења и заштити од крпеља. Девојчице шестог разреда су присуствовале радионици о личној хигијени у пубертету коју је водила Александра Шуљагић из DNA Global group. Иста радионица је у школи на Златибору спроведена 8.априла.
Овим тематским даном послата је јасна порука да је здравље незамењиво, да о њему морамо бринути свакодневно, упорно и стрпљиво, да је наше здравље јединствено мерило наше среће и успеха. Основна школа је место одакле деца одлазе даље својим путем формирајући своју личност. На тој почетној станици потребно је добити знања која ће им користити. Сарадњом са релевантним иснтитицијама које брину о здрављу и даном «отворених врата» за родитеље постигнут је циљ органзовања тематског дана. Из школе поручују: «Здравље није све, али без здравља све је ништа!»

У Библиотеци „Љубиша Р.Ђенић“ у Чајетини ученици Руске секције су са наставницом организовали Поетско вече посвећено Љермонтову. Цена улазнице није била одређена, али су посетиоци могли оставити новчани прилог по жељи.

Још једна велика акција покренута је на иницијативу трију секциј а- Ликовне, Литерарне и секције Француско позориште. Ученици су припремили програм који су извели у пуној сали хотела „Дунав“ на Златибору. Том приликом, присутни су могли купити радове ученика Ликовне секције.

Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта