Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина

Четврта седница Еко-одбора, у школској 2016/2017.години

У четвртак, 2.3.2017.године у Основној школи „Димитрије Туцовић“ у Чајетини одржана је четврта седица Еко-одбора. На седници је усвојен записик са претходне седице, анализиране су активности реализоване у претходном периоду, разговарало се о активостима за наредни период. Средишњи део седнице чинило је предавање представника стручне службе Ловачког друштва „Златибор“ из Чајетине, Милуна Меловића, инжењера шумарства. Тема предавања била је „Заштићене животињске врсте Златибора, са освртом на манифестацију „Сабор ловаца“ и лов уопште“.

Мр Зорица Милосављевић, координаторка Еко-школе подсетила је присутне на активности које су реализоване у периоду јануар-март. Чланови Еколошке секције старијих разреда (осми разред) су заједно са децом у вртићу „Радост“ у Чајетини обележили Национални дан без дуванског дима, 31.јануар. Ученици су се укључили и у креативни Еко-пакет Тетра Пак конкурс, чија је тема „Живот у еко-граду“, и вредно израђују своје радове. Такође, ученици млађих разреда укључили су се у Тојота пројекат „Велики лов на биљку“ , заједно са својим учитељима. До 10.априла расписан је и конкурс Млади еко-репортери, који има за циљ укључивање ученика у еколошке проблеме у средини у којој живе, које је потребно да запазе и да предложе њихова решења. Ове године ученици ће извештавати о селекцији отпада.

Милун Меловић, инжењер шумарства и представник стручне службе Ловачког друштва „Златибор“ из Чајетине, упознао је присутне са радом удружења, његовим почецима и начином функционисања. Након тога, присутни су слушали о заштићеним животињама Златибора, где је Меловић истакао велику сарадњу са НП „Тара“, као и са Парком природе „Мокра гора“. Велики број животиња које су биле заступљене на подручју Златибора нестале су или је њихова концентрација смањена услед деловања људског фактора, док је трајно заштићена врста медвед. Манифестација „Сабор ловаца“ траје већ 35 година, и некада је носила назив „Хајка на вука“. Овај назив је укинут баш зато што се у лову дословно поштују правила лова и што у себи носи призвук насиља над животињама. За тих 35 година одстрељено је 9 вукова. Тренутна квота на целом ловишту је 10-12 вукова, а квота за одстрел је 5, према планској документацији и под надзором надлежог испектората. „Сабор ловаца“ је туристичка манифестација, која не може угрозити присуство вука на ловишту јер се све одвија према плану, истакао је Меловић. Присутни су упознати и са ловом срнеће дивљачи до кога долази због пренамножавања врста. Ловом се своде на оптималан број јединки. Многи постављају питања да ли долази до нарушавања биодиверзитета одстрелом животиња, а ловци сматрају да се одстрел плански врши тако да се не нарушава равнотежа. Меловић истиче да су велике штете проузроковане на аутомобилима ударом срнеће дивљачи ноћу у њих.  Након предавања уследила су питања- Колико има чланова удружења, Како ловци знају да је јединка са лошим генима, Да ли је дозвољена употреба вабилица у лову. Чланови Еко-одбора су изразили велико задовољство због одржаног предавња и разрешили многе недоумие. Меловић је школи поклонио две књиге о златиборском лову и ловцима-за Еко-одбор и за библиотеку школе.
За наредни период предвиђео је обележавање Дана шума и Дана вода (21, 22.март), када ће у Дому културе бити одржана приредба у оквиру пројекта „Златиборе, питај Тару“. За те датуме предложени су и излети на Рзав и шетње шумом, о чему ће касније бити договора. Дан здравља биће обележен 7.априла, а Дан планете Земље 22.априла (предлог је да се овај датум повеже са активностима „Зеленог савета“). Такође, активно се припрема еко-вашар који ће се реализовати последњег наставног дана школске године.


 


 

Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта