Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина

Прва седница Еко-одбора у школској 2016/2017. години, у ОШ „Димитрије Туцовић“ у Чајетини

20.09.2016. године, одржана је прва седница Еко-одбора, у оквиру Међународног програма Еко-школе, за школску 2016/2017. годину. Присутни чланови подсетили су се претходних година рада и активности, затим су чули предавање о биодиверзитету. Разматран је предлог програма Еко-школе за ову школску годину, као и предлог листе чланова Еко-одбора.

Кратак осврт на многобројне активности направила је мр Зорица Милосављевић, координатрорка Еко-школе, истичући изузетну сарадњу са локалним институцијама, удружењима, појединцима и привредницима, што је и један од циљева овог програма. Активности је, у претходном периоду, било много, али чајетински еколози у ОШ «Димитрије Туцовић», ипак, радије истичу њихов квалитет, за који су подједнако заслужни ученици, учитељи, наставници и сарадници.
За ову школску годину предложена је и усвојена тема «Биодиверзитет». Прве године тема је била «Енергија», друге и треће «Отпад и компостирање». Предавање о новој теми одржала је професорка биологије Снежана Тучић. Подсећајући да је биодиверзитет разноврсност живог света, осврнула се на факторе угрожавања, чији је главни изазивач човек. Упознала је присутне са ретким угроженим биљним и животињским врстама у Републици Србији. Објаснила је и систем мера заштите, наводећи да се све што треба заштитити мора наћи у тзв. Црвеној књизи/листи. Предавач је навела и примере добре праксе у Србији (Увац-белоглави суп, дабар-Засавица, мрки медвед- Тара). Наравно, истакла је едукацијиу, посебно деце, као најважнију превенцију.

Снежана Тучић је најавила укључивање у програм „WWF академије за природу“, који се заснива на мерама очувања природе, и биће реализован у „Петници“ у трајању од четири дана, у који ће се укључити са једном својом ученицом из школе на Златибору. Циљ је укључивање ученика у заштиту природе. Након тога, требало би реализовати школски пројекат у који ће се укључити више наставника и ученика, под називом „Заштићено подручје поред којег живим- Национални парк Тара“.
Програм за нову еколошку годину биће усвојен на наредној седници, а очекује нас много нових и занимљивих активности.
Основна школа «Димитрије Туцовић» у Чајетини је стекла Међународни статус Еко-школе 12.12.2014.године. Он ће ове године бити обновљен. На основу великог рада и труда школа носи титулу Бронзане Еко-школе (освојене на такмичењима са око 70 предшколских и школских установа у Србији).

Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта