Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина

Трећа седнице Еко-одбора, у школској 2016/2017.години, одржана је 28.12.2016.године,  у Основној школи „Димитрије Туцовић“ у Чајетини.

Седницу је отворила директорка школе Милка Васиљевић. Затим се присутнима обратила мр Зорица Милосављевић, координаторка Еко-школе, која је чланове подсетила на то да рад Еко-школе увек омогућавају удружења и организације из локалне заједнице, напоменувши да се њихов број увећава. Овог пута су рад Еко-школе спонзорисали омладинци из Омладинског удружења „Виогор“, који су обезбедили 40 мајица за чланове Еко-патрола, лифлете о раду Еко-школе и потребан радионичарски материјал (хамере, маркере, фломастере....), који је, према речима Зорице Милосављевић, делом већ употребљен за рад. Мајице и лифлете уручили су представници овог удружења- Невена Чепић и Момчило Михаиловић. Чепићева је изразила велико задовољство што имају прилику да помогну реализацију активности које су корисне не само за школу, већ и за целу локалну зеједницу. Истакла је да је и сама, као ученица наше школе, некада била члан Еколошке секције, и да је своје активности наставила и кроз чланство у овом омладинском удружењу.

Кроз презентацију, представљене су активности реализоване у претходном периоду. Обележен је Дан чистих планина, радионицама Еколошке секције и деце и младих из ДБ „Зрачак“, као и са децом из ПУ „Радост“. Обележен је и Светски дан животиња изложбом радова, као и Дан здраве хране у сарадњи са васпитачицама из вртића на Златибору, и са Домом здравља у Чајетини кроз предавање патронажне сестре. Ученици су израдили Еко-кодекс, и припремили изложбу радова о биодиверзитету. Један од важнијих догађаја било је обнављање статуса Еко-школе.

Учитељи су се са својим ученицима укључили у „Тојота“ пројекат- „Велики лов на биљку“. Овим пројектом руководи учитељица Стевка Лазовић, члан Еко-одбора. Укључено је осам учитеља: Стевка Лазовић, Анка Џамбасовић, Рада Глишовић, Зоран Митрашиновић, Марко Џамбасовић, Зорица Грујичић, Петар Јевремовић, Наташа Меловић Чантрић. Ученици су попунили улазне упитнике, који се попуњавају на почетку и на крају пројекта, а односе се на познавање биљака, а након тога следе активности према упутствима.
Такође, школа се пријавила и на Еко-пакет креативни Тетра Пак конкурс, који траје од 15.12.2016. до 31.3.2017.године. Тема је „Жиовот у еко-граду“, а реализује се према три узрасне категорије. Ученици основних школа помоћу предмета од употребљене Тетра Пак амбалаже треба да представе своје виђење одрживог еко-града или неки сегмент живота у њему (одрживе градове, одрживе фабрике, ветро паркове, одрживе стамбене зграде/куће, соларна поља, зелени саобраћај или неке друге објекте, па чак и нове идеје које у свој фокус стављају очување животне средине). Овом темом се жели указати на УН Циљеве одрживог развоја, са посебним акцентом на Циљ 11: одрживи градови и заједнице.


На часовима Еко-патроле, у млађим и старијим разредима, одржано је предавање о биодиверзитету и Националном парку „Тара“. У млађим разредима предавање су реализовали учитељи Петер Јевремовић, Стевка Лазовић, Анка Џамбасовић и Рада Глишовић. У старијим разрдима предавање су реализовале ученце чланце Еко-одбора Оливера Кузељевић и Катарина Кнежевић. Овим је повезана овогодишња тема Еко-школе, а то је биодиверзитет, као и школски пројекат „Златиборе, питај Тару“.
У претходном периоду је реализован велики број радионица рециклаже, на којима су ученици треционално правили новогодишње украсе од употребљених материјала. Украси су настали на часовима Грађанског васпитања, као и на часовима Еколошке секције, и у млађим и у старијим разредима. У ходнику школе ученици су окитили новогодишњу јелку.
За наредни перидод  је предвиђен велики број активности. Још једна од донација је и донација Еколошког удружења „Златни бор“, који ће члановима Пројектног тима школског пројекта „Златиборе, питај Тару“ донирати 30 мајица.
Планирано је упознавање ученика са заштићеним животињама нашег краја, које ће бити повезано са манифестацијом „Сабор ловаца“, а реализовано кроз сарадњу са Ловачким удружењем. Биће обележен и Светски дан очувања енергетске ефикасности, кроз радионице, предавња и изложбе. За март је предвиђено обележавање Дана шума.
Одмах након рспуста потребно је почети са припремом Еко-вашара који је предвиђен за последњи дан ушколској години, Пројектни дан.
На крају седнице присутни су имали прилику да погледају албум са сликама од почетка рада Еко-школе, чију је куповину иницирала учитељица Стевка Лазовић, а омогућио Недељко Жунић, члан Еко-одбора.

Седница је завршена у новогодишњем духу. Ученице, чланице Еко-одбора, поделиле су присутнима новогодишње честитке, које су израђене на часовима Ликовне културе.


 

Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта