Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина

Друга седница Еко-одбора

Друга седница Еко-одбора одржана је 23.10.2017.године. Представљене су следеће активности.
Ученици школе на Златибору су и у октобру обележили еколошке датуме. Наиме, 4.10. обележен је Дан заштите животиња, а 5.10. Дан станишта. Радионица "Дубоко у шуми" реализована је  у вртићу "Невен"на Златибору. Поводом обележавања Светског дана заштите животиња 4.10. и Дана станишта 5.10. ученици 8.разреда- чланови Еколошке секције, заједно са наставницом биологије Снежаном Тучић  3.10.2017. године су били гости у вртићу "Невен" на Златибору. Кроз игру, на занимљив и забаван начин су групу деце- узраста од 4 године, упознали са врстама које живе у шуми, како су они међусобно повезани, како човек може негативно да утиче на шуме.
У школи у Чајетини обележен је и Светски дан здраве хране, 16.10. Овај датум школа је обележила у сарадњи са Домом здравља у Чајетини и Црвеним крстом. . Предавање је основцима одржала патронажна сестра Дома здравља у Чајетини Нена Јеремић. Ученици су чули како изгледа пирамида исхране, како треба организовати оброке у току дана, које намирнице је здраво јести, и како се „борити“ са жељом за слаткишима. Такође, сазнали су како тече њихов развој и како да себи обезбеде здравље за будућност. Како би се теорија поткрепила, ученике је поздравила и Сања Милосављевић из Црвеног крста у Чајетини, са којом су правили здраве шејкове од воћа, млека, јогурта, плазме. Дружење се завршило уз смех и уживање у здравој храни. Снежана Тучић, наставница биологије је напоменула да ће у наредном периоду васпитачице из вртића на Златибору представити свој пројеката о здравој храни.


Одржани су и заједнички часови еко-патрла млађих и старијих разреда, где су сви упознати са својим обавезама током школске године.  Тада је и направљена изложба фотографија у холу, којом се традиционално представља рад Еко-школе из претходне школске године.
Тренутно се реализују три пројекта: Тојота- Велики лов на биљку, Тетра Пак конкурс, који је ове године на тему Биодиверзитета, и „Свака лименка се рачуна“ у сарадњи са RECAN фондацијом. У школи ће се прикупљати лименке, а школа је дужна да пронађе откупљивача. Прва анализа прикупљенх количина биће извршена крајем године.  Учитељица Стевка Лазовић је истакла да је планирала да ступи у контакт са угоститељским објектима у Чајетини како би са ученицима од њих прикупљала лименке.
Зорица Милосављевић је представила листу чланова Еко-одбора, и листа је једногласно усвојена.
Још једном је анализиран План заштите животне средине. Разматрало се даље пописивање стања утрошене електричне енергије, које је реализовано претпрошле школске године. Предлог плана је једногласно усвојен.

 

Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта