Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина

Трећа седница Еко-одбора

Трећа седница Еко-одбора одржана је 31. јануара, симболичним обележавањем Дана без дуванског дима.Поред седнице, ученици шестог разреда, чланови Еко-секције су са корисницима ДБ „Зрачак“ обележили овај датум у радионици израдом едукативних паноа. Координаторка Еко-школе мр Зорица Милосављевић је кроз презентацију представила све досада реализоване активности, истичући велику заинтересованост ученика и млађих и старијих разреда за реализацију еколошких активности. До сада су, од почетка школске године, обележени сви важни еколошки датуми, о чему је било речи на претходним седницама.  Истакла је да је 11.12. обележен Међународни дан чистих планина, када су ученици са учитељицом Анком Џамбасовић на часовима ликовне културе цртали лепоте планине Златибор, а радови су изложени на променљивом паноу еко-школе. Тада су ученици урадили и предлог корица за књигу о Златибору. Еколошке активности традиционално се настављају израдом еколошких новогодишњих украса од отпадног материјала, а за потребе реализације Тематског дана тим украсима окићена је новогодишња јелка.
Тетра Пак конкурс, Тојота пројекат или Велики лов на биљке, Свака лименка се рачуна и Млади еко-репортери, 4 су пројекта која у овој школској години очекују ученике ОШ „Димитрије Туцовоћ“ из Чајетине.

pokrivalice eko odbor 31.1..avi.Still004pokrivalice eko odbor 31.1..avi.Still001
Рад ове чајетинске еко- школе карактерише одлична сарадња саме школе са локалном заједницом и јавним предузећима и установама. Пример за то била је и додела награда ученицима који су учествовали на конкурсу расписаном од стране Међународног програма еко-школе за најбоље еко-пароле и израду креативних еколошких слогана. Конкурс је рађен у сарадњи са КЈП „Златибор“ које је и уручило награде најбољим младим ауторима.  Награђени су: Лидија Станић, Милица Смиљанић, Ирена Бабић, Саво Божовић, Алекса Бацетић, Ивана Кутлешић, Марија Митић, Никола Лазовић. Њихови слогани биће истакнути на камионима КЈП „Златибор“. Ученике и присутне поздравила је Вера Благојевић, представница овог предузећа, која је креативним еколозима уручила награде. Сарадња школе са овим предузећем наставља се већ са следећим пројектом, рекла је овом приликом Вера Благојевић из КЈП „Златибор“. Пројекат финансира Влада Шведске и Стална конференција градова и општина са циљем да се тема управљања отпадом са акцентом на примарној селекцији што више приближи свим грађанима чајетинске општине. Пројекат ће трајати 30 месеци. Сва ова сарадња и труд заснивају се на тимском раду и обезбеђују функционалан систем управљања отпадом са акцентом на примарној селекцији отпада. Као пример добре праксе заједнички рад ове две установе представљен је на Мулти конгресу Serbian Visions у Београду, 26.11.2017.године.
Мр Зорица Милосављевић и ученици 7.разреда Милош Пантовић и Лидија Станић учествовали су на две обуке и радионице у оквиру свих наведених активности, у сарадњи са КЈП, а свим активностима моћи ће да се придруже и остали наставници и ученици.
Седница је завршена разговором о идејама за стално одржавање чистоће школског дворишта.

 

 


 

Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта