Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина
Друга седница Еко-одбора

Друга седница Еко-одбора одржана је 7.11.2018.године, са почетком у 13 часова, у Основној школи „Димитрије Туцовић“ у Чајетини.
Мр Зорица Милосављевић је у уводном делу седнице подсетила присутне на седам корака Еко-школе и како она функционише. Напоменула је да је школа препознатљива по квалитетној сарадњи са локалном заједницом, као и по томе што се теме обрађују и на часовима редовне наставе. Истакла је да је по други пут обновљен стату Еко-школе, чему су присуствовале она и директорка школе, у Горњем Милановцу.
Кроз презентацију представљен је петогодишњи рад Еко-школе, са освртом на теме које су реализоване: Енергија, Отпад (са компостирањем и рециклажом), Биодиверзитет, Вода. Током пет година реализовани су и многобројни еколошки конкурси: „Велики лов на биљку“, „Свака лименка се рачуна“, „Тетра Пак“, „Свет који инспирише“, „Млади еко-репортери“, „Енергетска ефикасност“, Конкурс за креативне поруке са КЈП „Златибор“, као и многи други конкурси у школи.

Размотрени су чланови Еко-одбора и листа је једногласно усвојена.

Представљен је еко-кодекс. Ученици су током октобра израђивали еко-кодекс. Прикупљен је велики број ликовних и литерарних радова. Ликовне радове је одабрала Даница Јевтић Шишовић, наставница ликовне културе. Од прикупљених текстова литераних радова, наставнице српског језика Ксенија Бојовић и Јагода Јеремић су израдиле текст еко-кодекса. Јагода Јеремић је прочитала текст и он је једногласно усвојен. У плану је израда паноа са овим текстом, који ће бити изложен у школи.Представљене су активности реализоване током септембра и октобра. Реализована је прва седница Еко-одбора. У сарадњи са Дино парком обележен је Дан чистих планина, 26.9, а са вртићем „Нарцис“ на Златибору и „Радост“ у Чајетини реализоване су разне радионице. Традиционално, у сарадњи са Домом здравља обележен је Дан здраве хране, који је едукацијом употпунила докторка Биљана Пантовић, педијатар. Сарадња са Дино парком се наставила и обележавањем овог датума. Школу су посетили Амбасадори одрживог развоја и животне средине, 23.10. Посета је реализована у и.о. на Златибору. У међувремену је обновљен статус Еко-школе, о чему је било речи на почетку седнице. По други пут су ученици освојили награду у оквиру пројекта „Велики лов на биљку“, а од добијеног новца биће купљене саднице за улепшавање школског дворишта. Ученици су креативно израђивали еко-кодекс током октобра.

Тренутно се у реализују 4 пројекта у оквиру Еко-школе: „Тојота пројекат- Велики лов на биљку“, у коме учествују ученици млеђих разреда и 5.разреда, а руководилац је учитељица Стевка Лазовић; „Тетра Пак креативни конкурс- Циркуларна економија“, пројекат се реализује до краја марта; „Свака лименка се рачуна“, „Млади еко-репортери- Енергетска ефикасност“, који се реализује до краја фебруара.
Предавање о квалитету воде на територији општине Чајетина, одржала је Душанка Жиловић из ЈКП „Водовод Златибор“ која је нови члан Еко-одбора. Говорила је о водама Чајетине и Златибора, о дистрибуцији воде. Истакла је да се водоснадбевање врши из Рибничког језера, да је вода релативно доброг квалитета и да је прерада једноставна. У селима се корисници напајају из месних водовода, чија се вода не прерађује, само се хлорише. Редовно се сарађује са Заводом за јавно здравље из Ужица.  Тренутно је усвојен пројекат за постројење отпадних вода на Златибору, у плану је постројење за Чајетину (које ће обухватати и Трипкову и Шљивовицу), а план је да се уради и за Сирогојно.
Присутни су имали могућност да поставе питања предавачу: Како се проверава исправност воде на чесми у Бадњи Долу у Чајетини? ; Да ли ће се за Чајетину користити „Сушичка врела“?; Какав је став о мини хидроцентралама и ко их контролише .
Седница је завршена плановима за наредни период.

 


Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта