Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина

Трећа седница Еко-одбора

Трећа седница Еко-одбора у ОШ „Димитрије Туцовић“ у Чајетини одржана је у петак, 21.12.2018. године. На активности које су реализоване од септембра, па до сада присутне подсетила је координаторка Еко-школе мр Зорица Милосављевић.

Сумирани су резултати рада Еко-школе у периоду септембар-децембар. Овогодишња тема је „Вода“, па је највише реализованих активности управо било везано за овај природни ресурс. Координаторка је подсетила да су наставници биологије организовали радионице за ученике првог разреда, као и за децу из вртића, везано за воду и живи свет у води, али и радионице о отпаду, рециклажи и селекцији.

Једна од значајних активности у претходном периоду било је спровођење анкета о потрошњи воде у домаћинствима. Анкету су израдили чланови Еко-одбора. Анкетирано је укупно 245 испитаника (родитеља), извршена је анализа и представљени су резултати који се могу видети на сајту школе. Након представљања анкете, на седници се развила дискусија о развијању свести о очувању воде као велике драгоцености.
Такође, на седници је представљен и приручник о раду Еко школе. Приручник под називом „Креативна екологија у служби еколошког описмењавања“ представила је Јагода Јеремић, једна од ауторки приручника. Приручник је израдила заједно са координаторком Еко-школе мр Зорицом Милосављевић. Приручник представља сумиране активности у петогодишњем периоду, од 2013. до 2018. године, кроз спровођење еколошких корака у оквиру Међународног програма Еко-школе. Замишљено је да приручник представи рад Еко-школе као пример добре праксе, пројектних активности и развијања еколошке свести код ученика.

Традиционално се бавећи селекцијом и рециклажом отпада насталог у школи и у кући, креативни ученици су прикупљени материјал претворили у новогодишње украсе, којима су украсили јелку испред наставничке канцеларије.
Следећа седница Еко-одбора је планирана за фебруар, када ће се наставити са активностима предвиђеним за ову школску годину.

 

 

Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта