Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина

Нови еколошки пројекат у нашој школи- Циркуларна економија

Наша школа се почетком фебруара укључила у реализацију новог пројекта, под називом Модел циркуларне економије у служби заштите животне средине у општини Чајетина, који спроводи Удружење грађана „Златиборски круг“ из Чајетине. Пројекат  се финансира кроз подршку локалним организацијама суб-грантовима, у оквиру пројекта: „ЕNV.net укључивање питања животне средине Западног Балкана и Турске у политичку агенду ЕУ”. Пројекат траје 10 месеци, а циљ је подизање нивоа информисаности становника Чајетине о значају одрживог развоја кроз Модел циркуларне економије, као концепт одговорног понашања за заштиту животне средине. УГ „Златиборски круг“ је са организацијом Амбасадори одрживог развоја потписао Уговор о имплементацији пројекта.
Све активности у нашој школи биће спроведене на основу потписаног Меморандума о сарадњи са „Златиборским кругом“. Активности су едукативног карактера и биће од велике користи за ученике и наставнике. У наредном периоду биће одржана предавања и радионице, којима ће ученици и запослени јачати своје компетенције и креативност. Пројектом је планирано и оснивање Савета за одрживи развој и едукацију општине Чајетина при Основној школи  „Димитрије Туовић”, а сачињаваће га представници локалних невладиних организација, образовних институција, медија, бизнис сектора и локалне управе. Занимљиво је и то да ће ученици имати прилику да своја еколошка знања примене креативно, јер је планирано оснивање Библиотеке еколошких играчака – прикупљане половних и израда нових играчака од природних материјала.
Пројекат ће представити примере добре праксе и програма Еко- школа у Србији на националној Конференцији која ће се одржати на Златибору, под називом Принципи циркуларне економије у служби заштите животне средине.
Наша школа већ има доста искуства у вези са темом Циркуларне економије, с обзиром на чињеницу да је укључена у Међународни програм Еко-школе од 2013. године, а ученици већ израђују употребљиве предмете рециклажом у различитим активностима.

 

 

Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта