Основнa школa ,,Димитрије Туцовић" Чајетина

Приредба „Чувари природе“

„ЗЛАТИБОРЕ, ПИТАЈ ТАРУ”

У уторак, 21.марта 2017.године, ученици и наставници наше школе уприличили су приредбу под називом „Чувари природе“.  Приредба је изведена у препуној сали Дома културе у Чајетини, у оквиру еколошког пројекта „Златиборе, питај Тару“.

Са самом приредбом, али и са свим активностима које су јој претходиле, присутне је упознала Јелена Ђукић, ученица осмог разреда. Она је истакла да је WWF Светска организација за природу, у оквиру пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“, покренула „WWF Академију за природу“  чији је циљ укључивање школа у активну и креативну заштиту природе. Наша школа је имала ту част да се укључи у програм и постане амбасадор НП „Тара“. У оквиру тог програма осмишљен је школски пројекат „Златиборе, питај Тару“. Циљ нашег школског пројекта је да на занимљив начин научимо нешто више о НП „Тара“- како да се понашамо у природи, како да је користимо, а не искоришћавамо. Главна порука нашег пројекта је: Сачувајмо природу и за сутра! Шта ВИ можете да урадите? Улазница за приредбу су биле старе новине, а за узврат су посетиоци добијали еколошке беџеве.

Тврдњу о одличној сарадњи потврдили су и гости приредбе, представници Националног парка „Тара“, који су говорили о сарадњи, значају заштите природе, и представили два кратка филма о шумама и водама.
Менча Лојаница је подсетила на то да овај датум није случајно одабран за приредбу, јер се 21.марта обележава Дан шума.

О значају шума креативно и пучно проговорили су ученици 6. и 8. разреда са Златибора. Они су на сцени драмски приказали текст „Добро дрво“, који је прилагодила  наставница Душица Гускић.

Анастасија Терзић нам је најавила учитељицe Јелену Караклајић и Стевку Лазовић, које су  са својим ученицима 3. и 4. разреда  поручиле– Нећу да ме затрпа отпад!, а креативне маске и мудре еколошке мисли су показале како се правилно рециклира.

 Драмске колаже употпуниле су и рецитација ученика Петра Брашанца, као и литерарни радови награђени на конкурсу који је организован у оквиру пројекта. У категорији од 1. до 4. разреда победила је  Софија Бућић ученица II4 разреда са Златибора, док је друго место припало Милици Павловић, ученици  IV5 са Златибора.Међу радовима 5. и 6. разреда најбољи рад је Теодоре Буквић, ученице V4 са Златибора, док је друго место освојила Аница Лазовић, ученица  V1 из Чајетине. Најстарији ученици су били највише инспирисани и њихови радови су били најбројнији. Прво место освојила је Ива Пелверовић , ученица VIII2 из Чајетине, док је друго место заузео Никола Стакић , ученик VIII3 са Златибора.

Приредба је настављена у драмском духу, када су се гостима представили ученици ИО Јабланица, одломком из представе „Екологијада“ коју је приредила наставница Ксенија Бојовић. А игроказ „Свемирци“, такође, подсето нас је на еколошко понашање. Овај игроказ је припремила учитељица Зорица Грујичић са ученицима Еколошке секције нижих разреда са Златибора.
Симболичним додирима дрвета Панчићеве оморике, ученици су пренели своје еколошке жеље, чиме је приредба завршена. На самом крају, посетиоци су погледали фантастичан филм о природи Националног парка „Тара“.

У холу Дома културе постављена је изложба под називом „Та чудесна Тара“, на којој су се нашли и радови ученика који су учествовали на ликовном конкурсу у оквиру пројекта. Награду- излет на Тару су добили следећи ученици : Јована Мићић, ученица III4 са Златибора; Рајевац Кристина, ученицаV2 из Чајетине и Исидора Видановић, ученица VIII4 са Златибора.

Сачувајмо природу и за сутра! Шта ви можете да урадите?

Насловна | Историјат | Новости | Управа | Запослени | Документа | Галерија | Контакт
Copyright© OШ,,Димитрије Туцовић" Чајетина Тим за израду сајта